Linkovi

Džulijan Asanž navodno u Britaniji


Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, krije se na jugoistoku Britanije, prenose britanski mediji.
Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, krije se na jugoistoku Britanije, prenose britanski mediji.

U toku je medjunarodna potera za osnivačem Internet portala Vikiliks, Džulijanom Asanžom, za koga se navodi da se nalazi u Britaniji. Za to vreme, poverljive američke diplomatske depeše, koje je objavio Asanžov kontroverzni sajt, nastavljaju da pokazuju iskreno i ne posebno laskavo mišljenje američkih diplomata o svetskim političarima.

Džulijan Asanž je u Britaniji i britanska policija zna kako da dodje do njega, navodi Asanžov advokat koji kaže da je osnivač Vikiliksa policiji dao svoj telefon i adresu kada je stigao u zemlju. Medjutim, policija očekuje da Švedska, koja Asanža tereti za silovanje, ponovo podigne poternicu koja je poništena zbog proceduralne greške. Od kada je Interpol izdao crvenu poternicu za njim, Asanž može da bude uhapšen u 188 zemalja.

U medjuvremenu, švedski Vrhovni sud podržao je izdavanje poternice za osnivačem sajta Vikiliks. Sud je odbacuje žalbu 39-godišnjeg Asanža, sa obrazloženjem da se takve žalbe usvajaju samo u izuzetnim slučajevima u kojima je neophodna sudska revizija.

U Sjedinjenim Državama, Sekretarijat za pravosudje pojačava napore da podigne optužnicu protiv Asanža u skladu sa zakonom protiv špijunaže, koji zabranjuje pribavljanje ili prenošenje podataka kojima može da se naudi Sjedinjenim Državama. Optužnica bi mogla da se podigne i na osnovu zakona koji zabranjuje obelodanjivanje informacija u domenu nacionalne odbrane.

Džulijan Asanž navodno u Britaniji
Džulijan Asanž navodno u Britaniji

Tužilaštvo bi teško dobilo taj slučaj, s obzirom na zakone koji štite objavljivanje informacija u SAD”, smatra Ričard Ben Venist, bivši tužilac u slučaju "Votergejt".

Asanžov advokat tvrdi da je u toku “hajka” na njegovog klijenta, i da je optužnica za silovanje motivisana objavljivanjem tajnih dokumenata, a sam Asanž je, u ranijim intervjuima, odbacio optužbe za špijunažu.

Do sada smo dobili svaki proces na sudu. Imamo podršku u zemljama gde smo prisutni, a to apsolutno uključuje i SAD. Američka tradicija slobode govora je jedan od naših najvećih saveznika. Na neki način, uzeli smo američki Prvi amandman i podarili ga svetu”, izjavio je Asanž.

Za to vreme, portparol Vikiliksa Kristin Hrafnšon, na panelu u londonskom privatnom klubu “Frontlajn” koji se zalaže za slobodno novinarstvo, izjavio je da je Asanž postupao “odgovorno” prilikom objavljivanja poverljivih podataka.

Imali smo nekoliko stotina dokumenata koja su pažljivo analizirana zbog imena ljudi koji bi mogli da budu u opasnosti ako im se otkrije identitet i ta imena su izostavljena. Radili smo odgovoro i tako ćemo i nastaviti.”

Vikiliks je, izmedju ostalog, objavio tajni memorandum iz američke ambasade u Moskvi u kojem se ocenjuje da je Rusija toliko korumpirana da praktično predstavlja “mafijašku državu”. U depeši se Moskva opisuje kao “kleptokratija” u čijem su središtu Kremlj i premijer Putin. U intervjuu Leriju Kingu na mreži CNN, Vladimir Putin je odgovorio da Amerika ne bi trebalo da se meša u unutrašnja pitanja Rusije.

“Počeli smo da pobijamo takve tvrdnje, ali opet, one su korišćene kao sredstvo spoljne politike, a mislim da je to pogrešan pristup odnosima sa Ruskom Federacijom.”

Iako je američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila da objavljivanje tajnih podataka neće poremetiti američku diplomatiju, državni podsekretar Vilijam Berns ocenio je da bi slučaj mogao “značajno da naudi” američkim diplomatskim inicijativama.

U medjuvremenu, pod pritiskom američkih zvaničnika, kompanija Amazon je sprečila VIkiliks da se služi njenim serverima.

Inače, kao jedna od prvih žrtava Vikiliksovog obelodanjivanja tajnih podataka, otkaz je dobio jedan od najviših zvaničnika nemačke vladajuće partije - Slobodne Demokrate - pošto su objavljene depeše pokazale da je odavao tajne informacije o vladinim koalicionim razgovorima američkoj ambasadi u Berlinu.

XS
SM
MD
LG