Linkovi

Džulijan Asanž na sudu


Džulijan Asanž dolazi na sud
Džulijan Asanž dolazi na sud

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, pojavio se danas na sudskom pretresu u Londonu gde se bori protiv zahteva za izručenje zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje dve osobe u Švedskoj.

Današnji pretres je bio uglavnom proceduralan, a trajao je samo sedam minuta. Advokati obe strane su saopštili da nastavljaju pripreme za širi pretres zakazan za sedmi februar.

Posle pretresa, Asanž je rekao da je zadovoljan pretresom i da je zamolio sudiju da dozvoli timu njegovih advokata da podele novinarima osnovnu argumentaciju njihove odbrane. Takođe je rekao da sudske procedure nisu prekinule aktivnosti Vikiliksa.

„Naš rad sa Vikiliksom se nastavlja bez smetnji, a u toku su pripreme za objavljivanje dokumenata koji se odnose na 'kejblgejt', odnosno depeša Stejt dipartmenta, kao i drugog materijala. Materijal će uskoro biti izdat preko naših partnera u novinama, i to velikih i malih novina širom sveta, kao i nekih organizacija za zaštitu ljudskih prava,“ rekao je Asanž.

Britanska policija uhapsila je Asanža u decembru, na osnovu švedskog zahteva za ekstradiciju. On je pušten na slobodu pošto je proveo devet dana u zatvoru i položio kauciju od oko 315 hiljada dolara. Asanž je optužen za navodno seksualno zlostavljanje dve žene koje su na volonterskoj osnovi radile za Vikiliks u Švedskoj. Osnivač Vikiliksa i njegovi advokati tvrde da su te optužbe politički motivisane.

XS
SM
MD
LG