Linkovi

Viner odbija da podnese ostavku


Kongresmen Entoni Viner i njegova supruga Huma Abedin, prilikom polaganja zakletve na početku rada 112. Kongresa na Kapitol Hilu, 5. januara 2011.
Kongresmen Entoni Viner i njegova supruga Huma Abedin, prilikom polaganja zakletve na početku rada 112. Kongresa na Kapitol Hilu, 5. januara 2011.

Vašington i dalje potresa seksualna afera čiji je protagonista demokratski kongresmen iz države Njujork Entoni Viner. Kongresmen je prošle nedelje u poruci na Tviteru poslao jednoj studentkinji u Sijetlu svoju lascivnu fotografiju u donjem rublju, ali je greškom ta fotografija završila na njegovom javnom fidu. Viner je prvo slagao da mu je nalog „hakovan“, da bi u ponedeljak uveče priznao da je zaista poslao tu fotografiju.

Takodje je priznao da je u protekle tri godine, preko društvenih mreža, razmenjivao poruke seksualne prirode sa nekoliko žena, pre, ali i posle svog venčanja sa Humom Abedin, bliskom saradnicom Hilari Klinton. Viner odbija da podnese ostavku ali se pritisak na njega povećava, kako od strane republikanaca, tako i njegovih kolega – demokrata.

Kongresmen Entoni Viner sinoć je ponovio da je spreman da se bori za svoj posao. "Neću da podnesem ostavku", rekao je novinarima.

Poziv predvodnice demokrata, Nensi Pelosi, da odbor za etiku istraži incident nije zadovoljio republikance, koji kažu da im nije potrebna istraga da bi znali da je Viner lagao i ponašao se nedolično. Demokrate takodje nisu pohrlile u njegovu odbranu.

Znam kongresmena Vinera. Voleo bih da mogu da ga odbranim ali ne mogu“, rekao je lider demokratske većine u Kongresu, Hari Rid. Na pitanje šta bi rekao Vineru da ga nazove i traži savet, kazao je: „Zovi nekog drugog."

Jasno je da su Vinerovi postupci bili lascivni i nedolični, ali Odbor za etiku treba da razmotri da li je on prekršio pravila Predstavničkog doma.

Kongresna pravila su ponekad veoma zamršena“, kaže Blejk Čizam, bivši šef osoblja odbora za etiku. On dodaje da je Viner u nevolji ako je koristio vladin kompjuter za slanje poruka, iako je privatna upotreba u odredjenim situacijama dozvoljena.

No, da li slanje pornografije ili lascivnih fotografija spada u takve situacije?

„Ne verujem da će neko da pokuša da to tvrdi“, kaže Čizam.

Političkom cirkusu koji se stvorio oko ove priče doprineo je Donald Tramp svojim komentarom na Ju Tjubu.

„Viner je loš momak, on je psihopata, kad je ovo izašlo na videlo uopšte nisam bio iznenadjen.“

Američki komičari, medju kojima je i Vinerov prijatelj Džon Stjuart, dobili su materijal za brojne šale, ali bar jednoj osobi pored Vinera nije do smeha. Kongresmenova supruga, harizmatična Huma Abedin, već petnaest godina je „desna ruka“ Hilari Klinton, i trenutno je sa državnom sekretarkom u poseti Bliskom istoku. Abedin u Vašingtonu predstavlja simbol spoja politike i glamura, iako je do sada uspešno izbegavala medijsku pažnju.

„Huma je jedna od najinteresantnijih uticajnih žena na svetu o kojoj skoro ništa ne znamo“, kaže Lois Romano, novinarka Njuzvika.

Abedin, koja je konzervativna muslimanka, prvobitno je odbila udvaranje Vinera koji je Jevrejin i, nasuprot njoj, izrazito ekstrovertna osoba. Medjutim, Viner je osvojio njenu naklonost, i prošle godine su se venčali. Kongresmen joj je priznao da je bio sklon razmenjivanju seksualnih poruka sa nepoznatim ženama, ali ju je uveravao da je to deo prošlosti. Neki mediji prenose da je Abedin izjavila da namerava da ostane uz supruga, iako nije stajala uz njega na konferenciji za novinare kada je priznao da je lagao o poruci na Tviteru.

XS
SM
MD
LG