Linkovi

Teksas: Mere protiv virusa zapadnog Nila


Komarci koji prenose virus zapadnog Nila
Komarci koji prenose virus zapadnog Nila

Zvaničnici u Teksasu očekuju da će se zbog nastavka vrućina povećati broj slučajeva oboljelih od virusa zapadnog Nila

Zvaničnici u Teksasu prate širenje virusa zapadnog Nila od kojeg je do sada umrla 21 osoba u toj državi, dok je zaraženo skoro 700. I dok je u Dalasu i okolini zabeležen najveći broj slučajeva, bolest se širi po čitavoj državi. Situaciju prati laboratorija sekretarijata za zdravstvo Teksasa.

Tehničari u laboratoriji ispituju uginule komarce poslate iz svih delova Teksasa. Direktorka državne laboratorije Grejs Kjubin kaže da tehničari koriste životinjsko tkivo osetljivo na virus zapadnog Nila kako bi testirali uzorke komaraca.

U suštini dodajemo izmrvljene komarce. Moramo da ih izmrvimo jer to oslobađa virus. To sada imamo u tečnom obliku i možemo da ga koristimo da inficiramo ćelije.“

Kjubin kaže da testovi daju rezultate u roku od 48 sati tako da laboratorija može da savetuje lokalne zvaničnike o akcijama koje treba da preduzmu. Komarci se ne rađaju sa virusom zapadnog Nila. Novorođeni komarci ga dobiju kada ugrizu ptice koje su inficirane. Da bi dobili virus, komarci moraju da pronađu takoreći pravu pticu u pravo vreme, kaže teksaški državni veterinar Tom Sidva. Neke ptice prežive virus.

Virus ostaje u krvi ptica tokom jednog do četiri dana nakon što se inficiraju. Zatim one steknu doživotni imunitet, tako da morate da pronađete pticu koja ima virus u svom krvotoku.“

Iz ovog komandnog centra, Sidva koordinira državne napore za praćenje pojave virusa zapadnog Nila. On kaže da je njegov tim dobio rano upozorenje pre mesec dana tokom rutinskog testiranja donirane krvi.

„Ove godine dobili smo upozorenje da je bilo aktivnosti na osnovu tog testiranja i ljudi koji su donirali krv bili su pozitivni na virus zapadnog Nila. To ne znači da su oni oboleli. Neki od njih bi možda mogli da se razbole ali svakako imaju virus.“

Sidva kaže da većina zaraženih osoba nije svesna toga. Simptomi bi mogli da uključuju povišenu telesnu temperaturu, glavobolju i osećaj umora. Za mali procenat onih čiji mozak je zahvaćen virusom to može da bude onesposobljavajuće ili čak smrtonosno.

„Način na koji se manifestuje je između 80 odsto osoba bez simptoma, do 20 odsto sa slabijim simptomima. Medjutim oko 1 odsto, ili svaka 150-a osoba, će razviti ozbiljan neurološki oblik bolesti.“

Kako se vrućine očekuju i u narednim nedeljama, Sidva procenjuje da će se broj prijavljenih slučajeva virusa zapadnog Nila povećavati. On kaže da će iskustvo iz ove godine pomoći u rešavanju budućih pojava virusa.
XS
SM
MD
LG