Linkovi

Vertman: Religija utiče na izbore


Džon Vertman, politički analitičar Američkog geografskog udruženja.
Džon Vertman, politički analitičar Američkog geografskog udruženja.

O uticaju verske desnice i ulozi vere u kampanji za američke predsedničk izbore 2012. razgovaramo sa političkim analitičarem Američkog geografskog udruženja, Džonom Vertmanom.

Vertman:
Pitanje vere i verske pripadnosti će igrati značajnu ulogu na predsedničkim izborima 2012, kao što je to bio slučaj i sa ranijim presedničkim izborima - ponekad javno, a ponekad zakulisno. Dominantne evangelističke grupe žele da ovoga puta imaju veći uticaj na imenovanje republikanskog predsedničkog kandidata. Najvažniju ulogu će i dalje imati grupe judeo-hrišćanske tradicije, a ostaje da se vidi koje će biti najuticajnije. Uspešni predsednički kandidat će prema tome morati da pokaže izvesnu vezu sa tom tradicijom na moralnom, društvenom, kulturološkom i političkom planu. Izborna strategija verske desnice će biti da su pobožni ljudi konzervativni i da se kao takvi zalažu za društvenu pravdu i moralne vrednosti, posebno - kako oni ističu - u sadašnjim uslovima ekonomske krize i moralne stagnacije.

Glas Amerike: Koliko je snažan uticaj evandjelističkih grupa u tekućoj predsedničkoj kampanji?

Vertman: Njihov najveći uticaj će biti u samoj nominaciji republikanskog predsedničkog kandidata. Imamo kandidate kao što je Mišel Bakman, koja ima tesne veze sa evandjelističkom zajednicom, zatim Rik Peri, koji je nedavno organizovao veliki molitveni skup u Teksasu, u nastojanju da direktno dobije podršku ove zajednice. Herman Kejn takodje predstavlja sebe kao čoveka koji je tesno povezan sa evangelističkim vrednostima. Čak i kandidati kao što je Mit Romni, koji je mormon i pripada liberalnijem krilu Republikanske stranke, zastupa tvrđi stav o abortusu i pravima homoseksualaca. To sve znači da kandidati shvataju da desničarski evangelisti i hriščani imaju snažan uticaj na tu trku. Pored toga, mislim da će verska desnica nastojati da se energično vrati u prvi plan po ekonomskim pitanjima, štiteći interese siromašnih i tradicionalne vrednosti verskih konzervativaca.

Glas Amerike: Kako će prisustvo dva kandidata iz mormonske zajednice uticati na republikansku predsedničku nominaciju?

Vertman: Džon Hantsmen i Mit Romni pripadaju mormonskoj veri i obojica su predsednički kandidati Republikanske stranke. Hantsmen zaostaje u trci...Neki analitičari upoređuju Romnija sa Džonom Kenedijem, koji je bio prvi katolički predsednički kandidat, a potom i predsednik. Dakle, sledeće godine možda ćemo biti svedoci imenovanja prvog predsedničkog kandidata mormonske vere. Kao i Kenedi, Romni će svakako morati da odgovori na pitanja da li će njegova vera uticati na njega i njegovu politiku ako bude postao predsednik.

XS
SM
MD
LG