Linkovi

Istočna obala se "iskopava" iz snega


Pešaci kod Central parka u Njujorku, posle oluje koja je zavejala grad proteklog vikenda.
Pešaci kod Central parka u Njujorku, posle oluje koja je zavejala grad proteklog vikenda.

Jaka snežna mećava u poslednja tri dana potpuno je paralisala nekoliko država duž istočne obale Sjedinjenih Država. Na putevima su bile zavejane stotine automobila, dok su milioni putnika, koji su se vraćali sa proslave božićnih praznika bili zarobljeni na aerodromima.

Nevreme je, ovog puta, zaobišlo prestonicu Vašington, ali je na ostatku istočne obale sneg ostavio iza sebe smetove visine i do pola metra. Temperature bi trebalo da porastu u narednih nekoliko dana što će normalizovati situaciju, ali to trenutno nije uteha milionima očajnih putnika na aerodromima koji pokušavaju da se domognu svojih odredišta.

Sneg je prestao da pada, ali problemi nastavljaju da se gomilaju..Od Severne Karoline na jugu, do Mejna na severu ljudi pokušavaju da očiste sneg, koji u nekim krajevima dostiže visinu i do jednog metra.

Južno od Bostona, usled snežne oluje porastao je nivo okeana što je izazvalo poplave i požare. Njujork je, u poslednjih 150 godina od kada se vodi evidencija, pogodilo samo 5 gorih nevremena.

Mislio sam da će više ulica biti prohodno, ali kada sam izašao shvatio sam koliko je bilo strašno”, kaže jedan Njujorčanin.

Sneg je padao brzinom od više od 7 centimetara na sat što je blokiralo i obično vrlo pouzdanu njujoršku podzemnu železnicu – sa 500 putnika, koji su 9 sati bili zaglavljeni bez grejanja.

Tri veća njujorška aerodroma sinoć su ponovo počela sa radom, ali izgleda da je lakše pomeriti nekoliko tona snega nego putnike koji nisu uspeli da se ukrcaju na oko 7 hiljada otkazanih letova.

Prvo je trebalo da krenem u 11, pa u 10 do 12, a sada kažu u četvrtak”, priča Toni Debona, stanovnik Floride.

Nadležni sa Logan aerodroma u Bostonu kažu da bi ponovno izdavanje karata svim putnicima čiji su letovi otkazani, moglo da potraje do petka.

Ovo je kao da smo imali tri nepogode – sneg, zatim jak vetar i na kraju vodu od otopljenog snega koju ćemo krajem nedelje morati da uklonimo sa piste”, navodi direktor avijacije u Mesportu, Edvard Freni.

Za sada voz ostaje jedina nada iako nadležni iz železničke službe upozoravaju putnike da mogu da očekuju zastoje od nekoliko sati pa čak i otkazivanja između Bostona i Vašingtona.


XS
SM
MD
LG