Linkovi

Demokrate rade na jedinstvu, republikanci kritikuju


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton i senator Tim Kejn na skupu u Floridi.
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton i senator Tim Kejn na skupu u Floridi.

Demokratska nacionalna konvencija počinje danas u Filadelfiji u Pensilvaniji, a na njoj će biti nominovana prva žena na kojoj će biti nominovana prva žena ikada u Americi koja je predložena za predsedničkog kandidata jedne od vodećih stranaka. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Boumen izveštava da je Hilari Klinton izabrala svog potpredsedničkog kandidata ali će morati da učini više kako bi inspirisala i ujedinila demokrate za borbu protiv republikanca Donalda Trampa.

Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton namerava da napravi jasan kontrast sa svojim republikanskim protivnikom.

“Mi ćemo ponuditi značajno drugačiju viziju za našu zemlju, onu koja podrazumeva izgradnju mostova, a ne zidova. Prihvatanje različitosti čini našu zemlju velikom.”

Dok se Donald Tramp usmerio na ilegalnu imigraciju i druge očigledne pretnje Americi na prošlonedeljnoj republikanskoj nacionalnoj konvenciji, potpredsednički kandidat Hilari Klinton, senator iz Virdžinije Tim Kejn direktno je pozvao sve veću hispansku zajednicu u zemlji:

“Dobrodošli. Svi u našoj zemlji su dobrodošli. Zato što smo svi mi Amerikanci.”

Tramp je u odgovoru na Tviteru osudio Kejnovu raniju podršku međunarodnim trgovinskim sporazumima, sugerišući da kandidati Kejn i Klinton “ne izgledaju predsednički” i da bi mogli da osmele Islamsku državu. Oglasili su se i drugi vodeći republikanci.

“Klinton kao predsednica znači da će se Amerika udaljiti od principa ograničene vlade, slobodnog tržišta, snažne nacionalne odbrane i snažne porodice. U spoljnoj politici, Klinton kao predsednica znači zaboravljanje naših prijatelja i jačanje naših neprijatelja", ocenio je Reins Pribus, predsedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta.

Među prvima koji će govoriti na demokratskoj konvenciji biće glavni rival Hilari Klinton na primarnim izborima, Berni Sanders.

“Nije tajna da se Hilari Klinton i ja ne slažemo o brojnim pitanjima. To je ono o čemu se radilo u kampanji. To je demokratija.”

Ankete pokazuju da mnoge Sandersove pristalice nisu oduševljene sa Hilari Klinton. U nedelju, Sanders je pozvao na smenjivanje predsedavajuće demokratskog nacionalnog komiteta, Debi Vaserman Šulc nakon što su objavljeni mejlovi koji su pokazali da su partijski zvaničnici bili na strani Klinton i vodili strategiju protiv Sandersa tokom primarnih izbora. Kontroverza nagoveštava da demokratska konvencija, baš kao i prošlonedeljna republikanska, neće proći bez drame i smetnji.

XS
SM
MD
LG