Linkovi

Kongres završio godinu uz neuobičajenu slogu


Kongres završava 2015. godinu
Kongres završava 2015. godinu

Vašington privodi kraju 2015. bez fiskalne drame koja je tako često opterećivala prestonicu u ovom periodu ranijih godina.

Kongres je raspušten do januara pošto je odobrio budžet za američku vladu do sledećeg septembra, a vidjen je i retki prizor da demokrate i republikanci hvale jedni druge.

Sa 65 glasova za, Kongres je usvojio budžet u iznosu od 1,100 milijardi dolara.

“Mislim da je po svim objektivnim standardima ovo bila godina značajnih dostignuća u Kongresu”, ističe republikanski senator Mič Mekonel.

“Želim da zahvalim Kongresu što je završio godinu na veoma pozitivan način. Usvojen je budžet kojim se, kao što sam insistirao, ulaže u našu vojsku i u srednju klasu, bez ideoloških uslovljavanja", poručio je predsednik Barak Obama.

Republikanci su slavili okončanje zabrane izvoza američke nafte.

“Ukidanjem zabrane, SAD mogu da svojim prijateljima pruže priliku da diverzifikuju izvore energije i pojačaju energetsku bezbednost, a ljudima kao što je Vladimir Putin uskrate priliku da koriste naftu, gas i energiju kao oružje”, smatra republikanski senator Džon Kornin.

“Bio je to snažan dvostranački napor”, navodi Nita Loui, članica Predstavničkog doma.

Demokrate su, pak, slavile povećanje izdvajanja za domaće prioritete kao što su medicinska istraživanja.

“U našim zajednicama žive ljudi koji zavise od toga, bilo da boluju od raka ili Alchajmerove bolesti, autizma ili srčanih oboljenja”, ističe Loui.

Neki su, medjutim, izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su zakodavci jedva imali vremena da pročitaju zakon pre nego što su morali da glasaju.

“Šačica lidera iz obe stranke sastala se iza zatvorenih vrata da odluči kako će izgledati nacionalna politika oporezivanja i potrošnje naredne godine. To nije način na koji treba da funkcioniše jedna uvažena institucija koja predstavlja volju gradjana”, ističe Majk Li, republikanski senator.

Medjutim, većina zakonodavaca je pozdravila dvostranačku saradnju. Vodja većine u Senatu je pohvalio pojedinačne demokrate koje su pomogle da zakon dospe na predsednikov sto, spreman za njegov potpis.

“Imati saradnju druge strane u telu koje zahteva 60 glasova za donošenje većine odluke je od ključnog značaja. To je način na koji se postižu dobri rezultati u Senatu”, ističe senator Mič Mekonel.

“Stvorili smo pozitivno okruženje za pozitivne promene, a to je napravilo ogromnu razliku. Nadam se da ćemo nastaviti u tom duhu naredne godine. Imamo još mnogo posla”, kaže senator Ričard Durbin.

Medjutim, dvostranačka saradnja biće stavljena na probu u 2016-oj – izbornoj godini.

XS
SM
MD
LG