Linkovi

Istopolni brakovi pred Vrhovnim sudom


Američki Vrhovni sud
Američki Vrhovni sud

Sudije Vrhovnog suda će saslušati argumente o tome da li savezne države mogu da zabrane brakove istopolnih osoba i da li federalna vlada mora da prizna istopolne zajednice

Kongres ove nedelje ne radi, ali to ne znači da će u Vašingtonu vladati mir. Američki Vrhovni sud će održati pretres o dva istorijska slučaja istopolnih brakova, jednoj od najspornijih i emocionalno najizazovnijih tema u Sjedinjenim Državama.

Proteklih dana je počeo da se formira red za sedišta za one koji bi hteli da budu svedoci tih istorijskih slučajeva. Sudije Vrhovnog suda će saslušati argumente o tome da li savezne države mogu da zabrane brakove istopolnih osoba i da li federalna vlada mora da prizna istopolne zajednice. Ta tema potpiruje strasti širom Amerike.

Ja bih kao homoseksualac trebalo da imam iste mogućnosti da se venčam kao i moja heteroseksualna braća“, poručuje stanovnik Minesote Džejk Rejtan.

„Istopolna venčanja će da ubrzaju eroziju naše bračne kulture“, smatra međutim Ketrin Kersten.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 56 odsto Amerikanaca podržava pravo osoba istog pola na brak, u odnosu na 37 odsto pre deset godina. Među novim pristalicama je i republikanski senator Rob Portmen.

„Moj sin je došao kod Džejn, moje supruge, i saopštio nam da je gej.“

Senatorov sin nije usamljen slučaj. Sve veći broj homoseksualaca priznaje svoju seksualnost, primoravajući porodicu, prijatelje i kolege na poslu, da se pomire sa tim. Istovremeno, američka pop kultura je preplavljena homoseksualnim temama. Međutim, nisu svi zadovoljni sve većim prihvatanjem homoseksualnosti, kaže katolički nadbiskup Salvatore Kordileone.

„Jedino muškarac i žena mogu da sjedine svoja tela na način koji može da proizvede novi život.“

Obamina administracija traži da Vrhovni sud odbaci zakon kojim se zabranjuje federalno priznavanje istopolnih brakova, kao i kalifornijski zakon koji zabranjuje takve zajednice.

„Naš put nije potpun sve dok naša gej braća i seste ne budu tretirani prema zakonu kao i svi ostali.“

Dok Obamina administracija tvrdi da je sadašnji federalni zakon diskriminatorski i neustavan, Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci finansira pravni tim koji brani zakon.

„Uveren sam da je brak zajednica jednog muškarca i jedne žene. U redu? Ja sam odrastao sa tim uverenjem“, kazao je predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

Najviši američki sud će da proceni, a odluke se očekuju u junu.
XS
SM
MD
LG