Linkovi

Budžet i oružje u fokusu zakonodavaca


Američki Kongres
Američki Kongres

Tri prošlonedeljna dolaska predsednika Obame na Kapitol Hil nisu bitno promenila međustranački okršaj oko najboljeg načina smanjenja deficita u narednim godinama

Predsednik Barak Obama će veći deo ove nedelje provesti na Bliskom istoku, dok politički podeljeni američki Kongres pokušava da se dogovori o načinu finansiranja federalne vlade i izbegne još jedno zatvaranje državnih službi. Federalna finansijska ovlašćenja ističu za nešto više od nedelju dana.

Očekuje se da američki Senat narednih dana usvoji budžetski predlog za ostatak fiskalne godine. Ukupno finansiranje će biti smanjeno usled automatskih budžetskih kresanja. Onda kada se Senat i Predstavnički dom dogovore o ovlašćenjima, oba doma će glasati o jedinstvenom zakonskom predlogu na osnovu kojeg će se američka vlada finansirati do septembra.

Ali dugoročni američki budžetski izgledi su i dalje turobni. Tri prošlonedeljna dolaska predsednika Obame na Kapitol Hil nisu bitno promenila međustranački okršaj oko najboljeg načina smanjenja deficita u narednim godinama. Demokratski budžetski predlozi kombinuju uzdržano trošenje i nove prihode od poreza, kaže senatorka Peti Marej.

„To je budžet za radna mesta i ekonomski rast.“

Ali najviše rangirani republikanac u Senatu, Mič Mekonel, ne misli tako.

„Moji republikanci se protive ovom levičarskom manifestu koji se prikazuje kao odgovorni budžet.“

Republikanski budžetski predoog se zasniva isključivo na smanjenju troškova koje treba da poboljša američko budžetsko zdravlje, kaže kongresmen Pol Rajan.

„Naš plan dopušta Vašingtonu da troši samo ono što ostvari. Na taj način pokušava da živi svaka američka porodica, u dobrim i lošim vremenima. Vaša vlada bi trebalo da radi to isto.“

Međutim, demokratski senator Čarls Šumer tvrdi da je republikanski budžet čista fantazija.

„Dokument je pun varljivih trikova, nategnutih pretpostavki i lažne aritmetike.“

U međuvremenu, Senat će se ubrzo latiti zakonskog predloga za ograničavanje žestokog oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama. Senatski odbor za pravosuđe je prošle nedelje usvojio zakonski predlog o povećanju kontrole registracije vatrenog oružja i zabrani vojnih tipova automatskog oružja. Republikanski senator Džon Kornin međutim upozorava na moguće neželjene posledice.

Mi se bavimo zakonskim predlogom kojim se ugrožavaju prava na samoodbranu građana koji poštuju zakon.“

Demokratska senatorka Dajan Fejnstajn međutim kaže da to nije istina.

„Niko mi nije pokazao nijedan dokaz da je nečija samoodbrana bolja sa automatskim oružjem ili šaržerom sa mnogo metaka, nego sa standardnim ručnim oružjem.“

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju porast podrške za strožije zakone o oružju posle decembarskog masovnog ubistva u osnovnoj školi u Konektikatu.
XS
SM
MD
LG