Linkovi

13 žrtava napada u Vašingtonu


A Turkish army tank drives in front of the ruins of Kobani (seen in the background) near the Turkish-Syrian border, Oct. 24, 2014.
A Turkish army tank drives in front of the ruins of Kobani (seen in the background) near the Turkish-Syrian border, Oct. 24, 2014.

Broj žrtava pucnjave u bazi američke mornarice u Vašingtonu, nedaleko od Kapitol hila i nekoliko vladinih agencija, porastao je na 13, dok je oko 12 povređeno. Među žrtvama je i napadač

U toku je potraga za još jednim mogućim osumnjičenim. Gradonačelnik Vašingtona, Vinsent Grej, saopštio je da još nije poznat motiv napada. Napadač, tridesetčetvorogodišnji Aron Aleksis iz Teksasa, ubijen je tokom razmjene vatre sa policijom, saopštila je šef policije Keti Lenijer.

Haotične scene u kompleksu američke mornarice u Vašingtonu. U štabu mornaričke komande za pomorske sisteme, u kojoj je zaposleno oko 3000 ljudi, u 8:20 jutros po lokalnom vremenu, odjeknula je pucnjava.

“Bio sam na telefonu, kada je neko došao do mog stola i rekao mi da je na nekoga pucano u zgradi. Pokušali smo da evakuišemo ljude iz zgrade i dok smo izlazili primijetili smo napadača na kraju hodnika koji je okrenuo pušku prema nama i ispalio najmanje dva metka. Kada smo napustili zgradu, još se mogla čuti pucnjava.”

“Nismo mogli da mu vidimo lice jer je bio previše daleko, ali smo mogli da vidimo kada je uperio pušku. Pucao je i pogodio zid, dok smo pokušavali da izađemo”, navode očevici.

Na lice mjesta izašle su brojne ekipe hitne pomoći, te veliki broj pripadnika Federalnog istražnog biroa i više policijskih i vojnih službi. Područje su nadlijetali policijski helikopteri.

Policija je upozoravala građane da izbjegavaju područje u blizini mjesta napada. Saobraćaj u tom dijelu grada je zaustavljen, a na kratko su bili obustavljeni i letovi na obližnjem nacionalnom aerodromu “Ronald Regan”. Šest lokalnih škola bilo je zatvoreno, a jake mjere obezbjeđenja bile su primjetne na Kapitol hilu i u Pentagonu. U Bijeloj kući, predsjednik Barak Obama rekao je da žali za gubitkom života patriota u još jednoj masovonoj pucnjavi u Sjedinjenim Državama.

“Svom timu sam jasno stavio do znanja da želim da istraga teče bez problema, kako bi federalne I lokalne vlasti mogli da rade zajedno.Uradićemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da odgovaraju oni koji su izveli ovaj kukavički čin.”

Američki Senat je zbog pucnjave otkazao današnje zasedanje, dok zaposlenima u senatskom kompleksu nije bilo dozvoljeno da napuste radna mjesta. Ulaz u senatske zgrade takođe je bio zabranjen.

Kompleks američke mornarice nalazi se u veoma prometnom susjedstvu u prijestonici, nedaleko od nacionalnog bejzbol stadiona, Kapitol hila i nekoliko vladinih agencija, među kojima je i Glas Amerike.

Zbog napada, odložena je bejzbol utakmica između lokalnog tima "Washington Nationals" i "Atlanta Braves", koja je trebalo da bude odigrana večeras.

Mornarička komande za pomorske sisteme, u kojoj je došlo do incidenta, najveća je u zemlji sa budžetom od gotovo 30 milijardi dolara. Objekat je redovno pod jakim mjerama obezbjeđenja. Komanda je zadužena za dizajnirananje, izgradnju, kupovinu i održavanje brodova, podmornica i borbenih sistema.
XS
SM
MD
LG