Linkovi

Rodjendan prvog američkog predsednika


Desetogodišnji Luis Blis, običen u uniformu muzičara iz revolucionarnog rata, sreće se sa Džordžom Vašingtonom, koga glumi Din Malisa, za vreme proslave Maunt Vernonu.
Desetogodišnji Luis Blis, običen u uniformu muzičara iz revolucionarnog rata, sreće se sa Džordžom Vašingtonom, koga glumi Din Malisa, za vreme proslave Maunt Vernonu.

Na današnji dan pre 280 godina rodjen je Džordž Vašington, prvi predsednik Sjedinjenih Država. Posetioci iz cele zemlje su došli na proslavu u Maunt Vernon, Vašingtonovu kuću u blizini prestonice, gde se spajaju 18. i 21. vek.

Kakav je ovo skup? Da budem iskren, malo sam uzbuđen. Mislim da ovo ima neke veze sa mojim rođendanom, nije li tako?“, šali se glumac koji predstavlja Vašingtona.

Neočekivano rođendansko slavlje Džordža Vašingtona je vrhunac svečanosti. Likovi odeveni u kostime iz 18. veka – i posetioci – okupili su se u dvorištvu Maunt Vernona.

Glumcu koji je predstavljao Vašingtona, predati su pokloni, uključujući i flašu njegovog omiljenog maderskog vina.

Din Malisa iz Filadelfije, godinama „igra“ Džordža Vašingtona.

„Moja gospođo, uvek uživam u svojim rođendanima, naročito kada mi građani ove zemlje tako velikodušno odaju priznanje i zahvalnost.“

Zaposleni u Maunt Vernonu i dobrovoljci poput Karen Robinson druže se sa posetiocima. Robinsonova je došla sa svojom unukom.

Oduvek sam volela generala Vašingtona i jednostavno volim ovo mesto.“

Na proslavi su prikazane i kuvarske veštine. Osoblje Maunt Vernona je pripremilo omiljeni Vašingtonov doručak: proju, prelivenu puterom i medom. Posetioci su mogli da probaju.

Kad bih imala ovaj recept, napravila bih to i kod kuće, naročito na njegov rođendan“, kaže posetiteljka Džodi Gedis.

Kuvari iz četiri lokalna restorana su pripremili svoje verzije Vašingtonovog doručka.

Dodao sam i kukuruzni pire da bih pojačao ukus kukuruza. Na naše kukuruzne kolače stavljamo jabuke i trešnje i orahe“, kaže kuvar Kejtal Armstrong.

Savremena verzija se dopala i "predsedniku".

Divno, vrlo ukusno. Osećate dodatnu slast na jeziku“, kaže Din Malisa.

Na ovaj specijalan dan, posetioci iz cele zemlje su obišli Vašingtonovu kuću, slušali muziku iz 18. veka i imali priliku da se fotografišu sa osnivačem nacije i njegovom prvom damom, Martom Vašington.


XS
SM
MD
LG