Linkovi

Popravka Vašingtonovog spomenika


Popravka Vašingtonovog spomenika
Popravka Vašingtonovog spomenika

U toku su radovi na Vašingtonovom spomeniku – jednoj od najpoznatijih turističkih atrakcija američke prestonice – da bi se popravila oštećenja od zemljotresa koji je u avgustu pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Pogled od kojeg zastaje dah sa vrha jednog od najpoznatijih vašingtonskih objekata – tehničar privezan bezbednosnim kablovima penje se na vrh 169 metara visokog Vašingtonovog spomenika. Tehničar obavlja pripreme za ekipu inženjera koji će da provere strane spomenika – da bi utvrdili štetu posle zemljotresa jačine 5,8 stepeni koji je uzdrmao Vašington u avgustu. Džef Komer je na putu na posao zastao da osmotri šta se događa.

"Znam da proveravaju štetu od zemljotresa, ali sam onda ugledao ovog momka gore na spomeniku, gde nikada ranije nisam video nikog. Stvarno je sjajno", kaže Vašingtonjanin, Džef Komer.

Boni Saksen i njena prijateljica, koje su došle u posetu iz Pirsona u Ajovi, mislile su da je čovek koji pokušava da se popne na spomenik neki ludak.

"Tek smo naknadno shvatile da je to profesionalac i da proverava da li na spomeniku ima nekih naprslina posle zemljotresa. Ipak, vrlo sam zadovoljna što nisam na njegovom mestu", kaže Saksen.

Nedavno objavljeni video snimak bezbednosne kamere sa osmatračke platforme blizu vrha, pokazuje da se spomenik žestoko ljuljao tokom zemljotresa. Nikolet Vilijams je rendžerka u parku koja se u trenutku zemljotresa našla na osmatračkoj platformi zajedno sa još dvadesetak posetilaca.

"Osetila sam da mi se tlo pod nogama trese. Onda sam videla da se ceo objekat žestoko drma. I tad sam odlučila da posetioci moraju odmah da izađu", priča Vilijams.

Ona je počela da dovikuje posetiocima da potrče niz stepenice, dok su parčići kamena padali na njih.

"Nisam znala da li se radi o nekom napadu, nisam znala da li je zemljotres. Na sledećem spratu sam otvorila izlaz za slučaj opasnosti i svi su počeli da se evakuišu", priseća se Vilijams.

Inženjeri će narednih dana ispitati svaki blok kamena u unutrašnjosti objekta. Nacionalna služba za parkove kaže da su najveća oštećenja na piramidalnom vrhu spomenika. U kamenu su se pojavile velike naprsline kroz koje prolazi kiša, što izaziva dalju štetu. Oštećen je i lift u spomeniku.

"Imamo snimke svakog pojedinačnog kamena u spoljnom omotaču. Sada oni ponovo snimaju blokove i ispituju ih da bi utvrdili obim napuklina posle zemljotresa", kaže Vilijams.

Služba za parkove kaže da će posle utvrđivanja štete moći da proceni koliko dugo će spomenik biti zatvoren i koliko će opravka ukupno koštati. Dobra vest je to što je konstrukcija jednog od najpoznatijih spomenika u celoj zemlji i dalje stabilna.

XS
SM
MD
LG