Linkovi

Vukčević: Martijev izveštaj profesionalan


Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević (arhivski snimak)
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević (arhivski snimak)

U intervjuu za Glas Amerike, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenjuje saradnju Srbije sa Hagom, kao i govori o tome šta očekuje da se dogodi nakon objavljivanja izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dika Martija

Protekle nedelje, pitanje Haga i saradnje Srbije sa Tribunalom ponovo je stavljano na dnevni red. Pre svih, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je ocenio da u poslednje dve i po godine saradnja Srbije sa Hagom stagnira. U razgovoru za Glas Amerike tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da ne može da se složi sa takvim stavom:

"Ako je saradnja sa Hagom rezultat hapšenja Ratka Mladića, onda nije jer tog rezultata nemamo. Medjutim, ja ne smatram da je to tako jer ako mi uhapsimo Mladića nama ne treba ničija više ocena, niti Bramercova niti Kacinova, ničija. Znači mi smo ispunili to, onda je apsolutna saradnja. Zato me na odredjen način izjave poput Kacinove da Srbija nedovoljno saradjuje sa Hagom (stagnira)… Šta stagnira? Stagnira zato što nema Mladića u Hagu, eto to je jedino može logički da se objasni šta je Kacin mislio da kaže kad je to rekao."

Glavni tužilac Haškog tribulana dolazi u novu posetu Srbiji narednog meseca, a ove nedelje Bramerc je pred evropskim parlamentarcima ocenio da srpske tajne službe ne rade dovoljno brzo i sa dovoljno resursa na hvatanju preostalih optuženika. Ta konstatacija biće najveća kočnica za dobijanje statusa kandidata, a pogotovo za početak pregovora, upozorava potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, dok tužilac Vladimir Vukčević kaže da predstavnici Tribunala imaju svakodnevan uvid u velike napore

"Mi smo se otvorili prema Hagu, evo ja upravo dolazim sa sastanka akcionog tima kao i svakog utorka i tu je prisutan predstavnik Tribunala i ne samo tu nego i u takozvanoj situacionoj sobi gde se razmatraju sve te akcije. To je soba u kojoj je nemoguće bilo kakvo prisluškivanje, bar koliko je meni poznato. Prema tome, oni imaju uvida svakog dana šta se radi i ne mogu da kažu da taj rad nije jedan ogroman rad, ogroman trud a sad kažem kad dodje do rezultata onda više ne treba ničija ocena."

A povodom slučaja trgovine ljudskim organima i izveštaja koji je sačinio Dik Marti, Vukčević podseća da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine još u martu 2008-me otvorilo predmet o trgovini organima i da su svi nalazi do kojih je Tužilaštvo u istrazi došlo predati Martiju:

"Ja mislim da je njegov izveštaj koji sam pročitao korektan, krajnje profesionalan, a on sad upućuje da treba istraživati, a ne može da istražuje nikakva komisija ili Savet Evrope, oni mogu eventualno da nadgledaju. Zna se ko to radi, to rade tužilaštva u regionu, može da radi Euleks, oni su na toj teritoriji, može da radi albansko tužilaštvo što smo mi predlagali i mi srpsko tužilaštvo za ratne zločine."

Na pitanje da li bi za njega kao tužioca navodi iz izveštaja Dik Martija bili dovoljni da pokrene istragu o trgovini ljudskim organima, Vukčević u razgovoru za Glas Amerike daje potvrdan odgovor, ali dodaje i da je to ipak politička odluka:

"Oni mogu samo da donesu rezoluciju, koju će da upute nadležni zemljama u regionu i da kažu da to treba da se uradi i mislim da bi to bilo pravedno i zbog tih žrtava i zbog njihovih rodjaka."

XS
SM
MD
LG