Linkovi

Vučić: Pet miliona evra za Srebrenicu


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji u Potočarima.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji u Potočarima.

U Srebrenici je danas održana donatorska konferencija, na kojoj je premijer Srbija Aleksandar Vučić poručio da je Srbija je izdvojila pet miliona evra, tojest 10 miliona maraka za pomoć ovom gradu.

Delegacija Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem posetila je danas kompleks Potočari kraj Srebrenice i odala poštu žrtvama. A na investicionoj konferenciji u Srebrenici, Vučić je izjavio da je Vlada Srbije donela odluku da izdvoji 10 miliona maraka, odnosno pet miliona evra, za tu opštinu u Bosni i Hercegovini.

Dva miliona evra, namenjenih direktno opštini Srebrenici biće na raspolaganju u već ponedeljak, a ostalo je za projekte, objasnio je Vučić i dodao da želi da Srebrenica bude most saradnje dve zemlje. Niko ne može da vrati one koji su ubijeni, ali možemo gledati u budućnost, da u narednim godinama živimo u miru, rekao je Vučić:

"Želimo da oformimo tim koji će da radi na objektima, naše kompanije, vaše lokalne kompanije da rade projekte u visini tri miliona evra, odnosno šest miliona maraka. I taj novac je spreman odmah."

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da Srebrenicu treba razvijati tako da bude mesto, sedište i poruka pomirenja i zajedničke saradnje. On je istakao da će Savet ministara BiH učestvovati u daljem razvoju i izgradnji spomen-obeležja Potočari i da će finansijski podržati neke od predstavljenih projekata:

"Sa omogućavanjem njene dalje fizičke izgradnje, zapošljavanjem određenog broja ljudi, kako bi taj komplek u potpunosti funkcionisao. A svakako ćemo finansijski učestvovati u podršci nekim od ovih projekata koje je načelnik prezentirao."

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je zadovoljan što će Srebrenica biti pomognuta da reši važne probleme, kao i da će vlast iz Srpske nastaviti da pomaže ovaj kraj.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je rekao da Srebrenica propada, iako je bogata prirodnim i ljudskim potencijalima. On je zamolio sve da ne govore o politici, već o tome kako da se pokrene rešavanje ekonomskih, socijalnih i infrastrukturnih problema.

XS
SM
MD
LG