Linkovi

Vučić najprisutniji na naslovnicama dnevnih listova


Premijer Srbije Aleksandar Vučić nazastupljeniji je akter srpske političke scene na naslovnim stranama dnevnih listova, a nastavlja se trend da broj negativnih tekstova o njemu premašuje broj pozitivnih, rečeno je danas na predstavljanju Kvartalnog medijametra u beogradskom Medija centru.

Medijska analitičarka Danica Laban je kazala da je u periodu oktobar - decembar prošle godine objavljeno ukupno 29 negativnih i 16 pozitivnih tekstova o Vučiću. Najviše negativnih tekstova obajvljeno je u listu Danas - 23 i Blicu - šest, dok je najviše pozitivnih tekstova objavljeno u Informeru - šest, Politici - četiri, po dva u Kuriru, Večernjim novostima i Alo.

Navela je da u tom periodu Vučić bio na 782 naslovne strane, predsednik Srbije Tomislav Nikolić na 316, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na 246 naslovnih strana, dok je najmanje naslovnih strana bilo posvećeno ministru bez portfelja Milanu Krkobabiću.

O predsedniku Srbije, kako je rekla, objavljeno je nešto više od 25 negativno konotiranih tekstova, prenosi agencija Beta.

Govoreći o zastupljenosti opozicije na naslovnicama, Danica Laban je rekla da su u poslednjem kvartalu 2016. godine bili najzastupljeniji lider Srspke radikalne stranke Vojislav Šešelj, predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. Njima je bilo posvećeno 1.225 tekstova, od čega je 91,18 odsto tekstova bilo neutralno.

Danica Laban je rekla da su akterima iz Crne Gore posvećena 224 teksta, uglavnom u neutralnom kontekstu, dok je akterima iz Hrvatske posvećeno 206 teksotva napisanih u negativnom kontekstu.

"Najprisutniji inostrani akter je (predsednik Rusije) Vladimir Putin sa 232 teksta od kojih je 16 pozitivnih i deset negativnih, a ukupni akteri iz Rusije i SAD su prisutni u skoro 1.500 tekstova", navela je ona i dodala da je povećan broj pisanja o akterima iz EU.

Ona je rekla da su o novom predsedniku SAD Donaldu Trampu najviše pisali listovi Politika i Informer, da je Saši Jankoviću kao zaštitniku graadjana bilo posvećeno 135 tekstova, da je povećan broj tekstova posvećenih privredi, kao i tekstova posvećenih društvenim akterima sa sudskim istražnim postupcima, ali i onih o ubistvu pevačice Jelene Marjanović. "Broj neimenovanih izvora je u svim kvartalima jednak, četvrtina teksotva sadrži neimenovane izvore", rekal je ona.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da je u nedeljnicima dominantna karakteristika kritičkog diskursa i negativne opsesije Vučićem.

On je rekao da je pisanje nedeljnika mnogo više kritičko, nego amfirmativno, pri čemu treba razlikovati vrste kritike, zato što Vreme i NiN imaju "agresivno kritički odnos" prema vlasti, dok Nedeljnik i Novi magazin imaju "umereniji kritički odnos" prema vlasti, dok Pečat kritikuje vlast u meri u kojoj je proevropska i podržava u meri u kojoj je naklonjena Rusiji.

Osmi broj Kvartalnog Meidjametra obuhvatio je period oktobar - decembar 2016. godine i tekstove sa naslovnih strana dnevnih listova Politika, Večernje novsoti, Blic, Danas, Kurir, Alo, Informer. Diskurzivnom analizom obuhvaćeni su nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat. Uzorak je činio 2.251 tekst sa naslovnica.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG