Linkovi

Premijer Srbije Vučić u poseti Kosovu


Premijer Srbije Vučić tokom posete Kosovu
Premijer Srbije Vučić tokom posete Kosovu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas na Kosovu. On je Srbima poručio da ih Srbija nikada neće ostaviti i pozvao ih da ne prodaju svoje kuće i imanja. Posetu Kosovu Vučić je započeo u Kosovskom Pomoravlju, a obišao je i Štrpce i Gračanicu.

Posetu Kosovu premijer Srbije Aleksandar Vučić je započeo u selu Pasjane kod Gnjilana gde je otvorio novo porodilište, koje je izgradila kosovska op[tina Parteš- Pasjane uz podršku Vlada Kosova, u vreme dok je na njenom čelu bio Hašim Tači.

Vučić je obraćajući se građanima u Pasjanu, kazao da će na Kosovu biti izgrađeno još mnogo porodilišta i infrastrukturnih objekata i najavio veće prisustvo države Srbije u ovom delu Kosova.

"Srbija i Vlada Srbije nisu i nikada neće zaboraviti na Kosovsko pomoravlje. Srbija i Vlada Srbije planiraju da ovde otvore Kancelariju kao što ima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici. Vodićemo računa i brinućemo mnogo više u 2015. godini, nego u prethodnim godinama o svim infrastrukturnim projektima", rekao je Vučić u Pasjanu.

Nakon Pasjana Vučić je u pratnji šestorice ministara iz Vlade Srbije posetio Štrpce gde ga je dočekao gradonačelnik Štrpca, opštine koja funkcioniše u kosovskom sistemu Bratislav Nikolić, koji je odnedavno i predsednik privremenog organa opštine Štrpce, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Nakon razgovora sa predstavnicima opštine Štrpce, privrednicima i predstavnicima prosvete i zdravstva u ovoj opštini Vučić je obećao podršku Srbije kad je ekonomski razvoj u pitanju.

"Pomoćićemo i videti kakoi na koji način da ulažemo. Da vi možete da ulažete i da živite bolje od skijališta, videćemo kako i na koji način možemo da ulažemo u prehrambenu prerađivačku industriju. Da znate kako i kome da predate borovnicu, da znate kako i kome da predate svoje prehrambene proizvode, da može to odmah da se otkupi i da brže i bolje možemo da napravimo gotov proizvod, jer ovde ima mnogo vrednih ljudi koji svojim rukama mogu da zarade i obezbede budućnost za ovu decu", kazao je u Štrpcu Aleksandar Vučić.

Posetu Kosovu Vučić je završio u Gračanici gde je otkrio spomenik kralju Milutinu ispred škole koja nosi ime ovog srpskog kralja. Nakon osvećenja koje je obavio vladika raško prizrenski Teodosije, Vučić se obratio okupljenima građanima i poručio im da ne prodaju svoje kuće i imanja

"Sačuvajte ono što je vaše, a imaćete pomoć i podršku od Srbije veću nego ikada, to je stvar koju vam obećavam. Ne možemo mi da platimo šesto hiljada evra za neki plac, ali vas molim sačuvajte ga za svoju decu. Onoliko koliko vam je potrebno da preživite pomoćićemo mi. Zato vas molim da sačuvate svoja ognjišta, da se ujedinimo, da budemo jedinstveni. Sa našim komšijama Albancima hoćemo da živimo u miru, ništa im loše ne govorimo", rekao je Vučić u Gračanici.

Pored premijera Aleksandra Vučića na Kosovo su danas bili i ministri Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Posetu predstavnika Vlade Srbije Kosovu obeležili su manji incidenti. Na ulazu u Pasjane protestovalo je stotinak Albanaca noseći parole dobro došli u Republiku Kosovo, a na raskrsnici puta Tetovo–Štrpce, gde je prošla srpska delegacija na putu ka Štrpcu, Albanci su nosili transparente sa natpisima ”Vučiću izvini se i drži ruke dalje od Republike Kosovo“.

XS
SM
MD
LG