Linkovi

Vučić: Srbija očekuje datum


Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

U intervjuu agenciji Fonet potpredsednik Vlade Srbije govorio je o šansama Srbije da dobije datum za početak pregovora, o Vladi i izborima, aferi premijera Ivice Dačića.

U intervjuu agenciji Fonet potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govorio je o šansama Srbije da dobije datum za početak pregovora, o Vladi i izborima, aferi premijera Ivice Dačića.

Srbija očekuje da zvaničnici Evropske unije poštuju njen rad i trud, uvaže energiju i napore koje je uložila, kao i nepopularne i teške poteze koje je Vlada povukla – izjavio je danas u intervjuu agenciji Fonet potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić i dodao da se nada da će odluka o datumu početka pregovora biti pozitivna.

Pred odlazak u zvaničnu posetu Nemačkoj iduće nedelje, Vučić je ukazao na mogućnost da Srbija, uprkos svih pohvala, u junu ipak ne dobije datum za početak pregovora:

Mi u Berlin idemo da razgovaramo o dobijanju datuma. Idemo da razgovoramo otvoreno o tome – to je strašno važno za našu zemlju i ne plašim se da to kažem ni Vesterveleu, ni de Mezijeru, ni Hojzgenu. I da kažem koliko i šta smo uradili, šta smo sve napravili, da ih podsetim na to šta su sami govorili o onome što smo uradili. I da kažem da bi zaista bila loša vest za Srbiju i da bi bilo veliko razočaranje da datum ne dobijemo.”

Govoreći o radu Vlade, Vučić je ocenio da je ona za šest meseci učinila više nego prethodna za četiri godine i da joj predstoji mnogo važnih poslova koje treba da uradi za zemlju, što je, kako kaže Vučić, preče od dnevnopolitičkih stvari i međusobnih svađa i trzavica. Ipak, lider SNS-a je rekao i da ne može da garantuje da izbora neće biti jer se nikada ne zna kakva će atmosfera da se stvori, ni šta će po različitim pitanjima nadležni državni organi da kažu.

Ono što je važno – da neko ne bi rekao da se stvari stavljaju pod tepih – je da Tužilaštvo preduzima korake i da država i institucije rade svoj posao, bez obzira na to ko je u pitanju:

“Ono što je od izuzetno značaja je tužilaštvo predizima korake – i tužilaštvo će da radi svoj posao. I oko toga nema nikakve igre, nema popuštanja, propuštanja bilo kome od nas zato što pripadamo vlasti ili nekom krugu onih koji bi mogli na bilo koji način da utiču na određene državne organe. To se neće dogoditi, ti ljudi će da rade svoj posao i izaći će sa rezultatima.”

Kako je objasnio potpredsednik Vlade, nadležni državni organi će ustanoviti da li je u kontaktima premijera Ivice Dačića i njegovih saradnika sa optuženim članom narko klana Rodoljubom Radulovićem bilo krivičnog dela ili nije.
Na pitanje da li je u pozadini napada na Dačića pokušaj promene politike prema Kosovu i EU, Vučić je odgovorio da, i pored svega, nije realno, ni moguće, promeniti politiku Srbije, jer, kako je rekao, nema te političke snage koja bi mogla da je vrati unazad na bilo koji način.
XS
SM
MD
LG