Linkovi

Vrhovni sud potvrdio pobedu Kenjate


Šest sudija Vrhovnog suda Kenije u sudnici tokom pretresa
Šest sudija Vrhovnog suda Kenije u sudnici tokom pretresa

Sudije jednoglasno presudile da su izbori održani 4. marta bili u skladu sa zakonom, poraženi kandidat Raila Odinga obećao da će poštovati odluku.

Vrhovni sud Kenije jednoglasno je presudio da su izbori u toj zemlji održani 4. marta bili u skladu sa zakonom, i samim tim potvrdio izbor Uhurua Kenjate na položaj predsednika.

Predsedavajući Vrhovnog suda Vili Mutunga rekao je da je sud presudio da su Kenjata i njegov zamenik Vilijem Ruto, legalno izabrani i da su izbori održani u okvirima predviđenim Ustavom.

Raila Odinga, koji je završio na drugom mestu i koji je osporavao rezultate izbora, zarekao se da će poštovati odluku suda i poželo sve najbolje Kenjati.

Ispred sudnice u Najrobiju, policija je upotrebila suzavac protiv grupe gnevnih Odinginih pristalica, koji su protestovali zbog odluke suda. Demonstracije su izbile i u gradu Kisumu, na zapadu zemlje, koji je Odingino uporište.

Izveštač Glasa Amerike javlja da su - po svemu sudeći - četvorica učesnika protesta popvređeni u obračunu sa policijom.

Izborna komisija Kenije je objavila da je Kenjata pobedio u prvom krugu izbora, uz jedva više od 50 odsto glasova, ali je Odinga uputio protest navodeći da je ukupan broj glasova sa nekih biračkih mesta bio lažiran.
XS
SM
MD
LG