Linkovi

Ekonomske posledice prekida avio-saobraćaja


Radnici bacaju ruže koje neće moći da transportuju sa farme u Naivaši, u Keniji
Radnici bacaju ruže koje neće moći da transportuju sa farme u Naivaši, u Keniji

Prema procenama stručnjaka, šestodnevni prekid u avionskom saobraćaju u Evropi koštaće avio-kompanije najmanje milijardu i sedam stotina miliona dolara. Šef medjunarodnog udruženja za avio-transport Djovani Bisinjani ocenio je da će ekonomske posledice biti “katastrofalne” i pozvao evropske vlade da pomognu avionskim kompanijama da se oporave od finansijskih gubitaka.

Obično veoma prometan vazdušni prostor iznad londonskog aeodroma Hitrou juče je bio prazan, a posledice pustog neba iznad Britanije i delova Evrope osetile su se širom sveta.

U Keniji je prekinut izvoz cveća u Evropu. Iako je priprema cveća za izvoz nastavljena u nadi da će se isporuke ubrzo nastaviti, tone cvetova morale su da budu uništene. Kenijski izvoznici cveća kažu da dnevno gube tri miliona dolara.

Avionska industrija i sama trpi ozbiljne finansijske gubitke. Pored izgubljenih prihoda zbog otkazanih letova, evropski prevoznici morali su da snose troškove hotelskog smeštaja i ishrane za desetine hiljada putnika. Britiš Ervejz je proteklih dana dnevno gubio 20 do 30 miliona dolara.

Najveći godišnji skup izdavača u Britaniji, Londonski sajam knjiga, jedan je od žrtava ove situacije. Kongresni centar je obično prepun u vreme sajma, ali hiljade izlagača i kupaca ove godine nisu uspele da stignu na vreme. Sajam se obično priprema cele godine, pa organizatorka Ejmi Vebster ističe da su posledice poremećenog avio-saobraćaja bile katastrofalne.

Ne samo da se veliki broj knjiga transportuje avionom, već je tu i ogroman broj ljudi koji dolaze, a zatim ih treba vratiti kući. Tako da postoji kombinacija raznih faktora, u kojoj pokušavamo da pomognemo učesnicima.”

Južna Afrika je jedna od učesnica londonskog sajma. Police na njenom štandu su prazne i vidljivo je veliko razočaranje. Kadidža Sisej se nadala da će izdavači južnoafričkih časopisa imati priliku da dodju i povežu se sa kolegama iz svoje struke.

Sada imamo internet i elektronsku poštu, ali kod ovakvih sajmova je zaista najvažniji lični kontakt, to je nešto nezamenjivo.

Ekonomska vrednost izgubljenih poslovnih prilika se teško može izračunati…

Avionske teretne kompanije, kao što je Arameks, i same osećaju posledice, a izvršni direktor Džim Armor kaže da otkazivanje letova košta kompaniju ćetvrtinu dnevnih prihoda.

Kada bismo znali da će ovo trajati dve nedelje, mogli bismo da pravimo planove, razmislimo šta da radimo sa zaposlenima, ovako nas brine neizvesnost.

Na tržištu prehrambene robe u Parizu smanjuju se zalihe uvoznog voća i povrća. Prevoznici kažu da će, čak i kada se evropski vazdušni prostor potpuno otvori, biti potrebne dve do četiri nedelje da se isporuka normalizuje. Čak i sada, kada evropski avio-prevoznici ponovo počinju da lete, za one pogodjene nepredvidjenim prekidom, ekonomska perspektiva je i dalje vrlo neizvesna…




XS
SM
MD
LG