Linkovi

Protest vojvodjanskih poljoprivrednika


Kirkuk, Iroq, 13-iyun, 2012
Kirkuk, Iroq, 13-iyun, 2012

Vojvođanski poljoprivrednici nastavili su i danas protest i blokadu puteva nezadovoljni sinoćnom ponudom resornog ministra Dušana Petrovića, po kojoj bi država nastavila da daje subvencije od 14.000 dinara po hektaru za maksimalno 30 hektara po jednom gazdinstvu, umesto prvobitne odluke Vlade o subvencionisanju samo za 10 hektara obradive površine bez obzira na veličinu poseda.

Nakon neuspešnih pregovora sa ministrom, poljoprovednici su danas zatražili pomoć vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, koji im je nakon razgovorta obećao da će zahteve preneti premijeru Mirku Cvetkoviću i resornom ministru Dušanu Petroviću:

"Nije nam namera da blokiramo Novi Sad ni Izvršno veće Vojvodine, nego da sačekamo da se svi poljoprivrednici iz Vojvodine skupe i da krenemo prema Beogradu koji je i jedini cilj ove protestne vožnje", rekao je Miroslav Ivković, predsednik Skupštine asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.

Povodom protesta poljoprivrednika danas se oglasio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je istakao da se subvencije daju iz dohotka građana i da subvencionisanje mora da bude veoma izbalansirano i uravnoteženo. Po rečima Tadića niko ne može da očekuje da će država da nadoknadi nekonkurentnost, nedostatak kvaliteta i nemogućnost plasmana proizvoda na međunarodno tržište putem subvencija:

"Mi razumemo njihov problem, nego sam dobio informaciju da nema dovoljno para u Budžetu. Raspodeljuje se onoliko koliko ima. Kada bi bilo više – mogli bismo više i da raspodelimo. Razumemo problem, ali sa druge strane molimo i za razumevanje onih koji su nosioci krupnih gazdinstava u poljoprivredi da razumeju realnost ekonomske situacije u Srbiji danas", istakao je Tadić.

Sa druge strane iz Asocijacije poljoprivrednika Srbije, koji su se danas sastali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, poručuju da ne podržavaju protest vojvođanskih poljoprivrednika. Kako smatraju u ovoj Asocijaciji, mere Vlade za podršku agraru su realne s obzirom na ograničeni budžet.

XS
SM
MD
LG