Linkovi

Preminuo Vojin Dimitrijević


Vojin Dimitrijević (1932-2012)
Vojin Dimitrijević (1932-2012)

Jedan od najuglednijih srpskih stručnjaka za medjunarodnog pravo i veliki borac za ljudska prava Vojin Dimitrijević preminuo je u Beogradu.

Profesor međunarodnog prava i direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević iznenada je danas preminuo u 81. godini.

Jedan od najuglednijih srpskih stručnjaka rodjen je u Rijeci, a gimnaziju i Pravni fakultet završio u Beogradu na kome je magistrirao i doktorirao. Profesorsku karijeru je započeo 1960. kao asistent na Pravnom fakultetu, zatim je bio docent, a potom redovni profesor na katedri za medjunarodno pravo. Kada je autonomija univerziteta ukinuta 1998. bio je u grupi profesora koji su stupili u štrajk. Dimitrijević je suspendovan, a čim je suspenzija istakla dobio je rešenje za penziju iste godine.

Bio je član i potpredsednik Komiteta UN za ljudska prava, kao i predsednik Jugoslovenskog foruma za ljudska prva. Izmedju ostalog, bio je član Medjunarodne komisije pravnika od 2003, predsednik veća za ljudska prava Centra za anti-ratnu akciju i jedan od osnivača Foruma za medjunarodne odnose.

Od 2000. bio je član Venecijanske komisije Saveta Evrope za demokratiju putem prava, a od 2001. član Stalnog arbitražnog suda u Hagu. Takodje je bio član Balkanskog političkog kluba koji je osnovao 2001, i sudija ad hok Međunarodnog suda pravde (od 2001-2003).

Stranački angažman započeo je 1991. U Savezu reformskih snaga za Srbiju iz kojeg je nastao Gradjasnki savez Srbije. U GSS-u bio je član predsedništva ali je iz stranke istupio 8. oktobra 2004.

Objavio je mnogobrojne stručne radove i monografije na temu ljudskih prava i više knjiga.medju kojima su najpoznatije: "Pojam bezbednosti u medjunarodnim odnosima", "Terorizam", "Strahovlada"...

Bio je gostujući profesor na univerzitetima u SAD, Švedskoj I Norveškoj. Kanadski univerzitet Mekgil i Kentski univerzitet u Kenterberiju dodelili su mu titulu počasnog doktora nauka. Nosilac je francuskog ordena Legije časti.
XS
SM
MD
LG