Linkovi

Matejić: Popuštanje strogosti EU


Vlastimir Matejić, novi predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.
Vlastimir Matejić, novi predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Da li je moguća politika "I Kosovo i Evropa", hoće li Srbija dobiti kandidaturu i šta su najveće prepreke na putu ka EU - to su pitanja koja je u razgovoru za naš program razmotrio Vlastimir Matejić, novi predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Do konačne odluke Saveta EU o statusu Srbije ostalo je manje od mesec dana i, kako smatra predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić, velika je verovatnoća da će ovoga puta odgovor Brisela na zahtev Srbije da dobije status kandidata biti pozitivan. U decembru su Nemačka i kancelarka Angela Merkel proglašeni glavnim krivcima za odlaganje odluke o zahtevu Srbije, ali kako smatra sagovornik Glasa Amerike, takav stav zapravo deli većina zemalja EU. Kao najjači igrač, Nemačka je tada preuzela na sebe da saopšti loše vesti, a u međuvremenu, ocenjuje Matejić, stvari su malo promenile:

"Članice EU imaju izvesno popuštanje u strogosti gledanja na te zahteve, jer, kažu, ne bi bilo dobro ni za EU da jedna zemlja, za koju imamo nameru da bude članica EU, da je udaljavamo od toga svojim pritiscima. I verovatno se dešava nešto što mi ne vidimo, ja bar ne vidim, u ponašanju vlasti u Srbiji, koji ide ka zadovoljenju zahteva koje postavlja EU – koji inače nisu tako strogi kako se nekad u javnosti predstavlja."

Po oceni predsednika Evropskog pokreta u Srbiji, u ovom trenutku vlasti u Beogradu čine gotovo sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi ispunili odavno poznate uslove Brisela. A dobijanje kandidature će, između ostalog, zaustaviti i trend pada podrške građana evropskoj ideji, kaže Matejić:

"Za slučaj da ne dobijemo kandidaturu, ja mislim da će ponovo biti, kao što i biva, jedna vrsta negatovne reakcije na to, znači da će oslabiti sklonost u izjašnjavanju građana ka EU. Ali, opet ne dramatično. Mislim da bi to oslabilo manje nego što se desilo u decembru. Ali, sve u svemu, to ne bi bila dobra stvar."

S obzirom da se kao najveća prepreka na putu ka EU postavlja pitanje Kosova, Vlastimir Matejić smatra da zvanična politika vladajuće koalicije - “I Kosovo i EU” i nije neostvariva ideja – naravno pod uslovom da se ne shvati u bukvalnom smislu:

"Ja mislim da je u odgovarajućem tumačenju to moguće. Ja mislim da je moguće naći rešenje onoga što se zove “Kosovo” tako da to ne bude u disharmoniji sa onim što se zove “politika EU”, a da bude prihvatljivo za obe strane. Ne samo što mislim da može da se nađe rešenje, nego sam vrlo uveren da se rešenje mora naći."

Kao drugu najveću prepreku srpskom putu ka Evropi sagovornik Glasa Amerike ističe neuređenost društva i jako spore institucionalne reforme:

"Mi imamo pozitivne ocene kada je u pitanju prvi deo instotucionalnog sistema – donošenje zakona. Još nisam čuo pozitivne ocene o sprovođenju zakona. Vi ako imate zakon koji je valjan, civilizovan, vodi ka uređivanju društva, a taj zakon ne sprovodite – to znači da niste okončali sa uspostavljanjem valjanog instotucionalnog sistema. I to je jedan naših najvećih, ako ne i najveći defekt."

Doneti evropske zakone a ne sprovoditi ih je kao i da nemate evropske zakone. Imate ih onda samo na papiru, zaključuje razgovor predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić.

XS
SM
MD
LG