Linkovi

Vlasnici: Nećemo prodati imanja zbog zida na granici


Reka Rio Grande, prirodna granica između SAD i Meksika.
Reka Rio Grande, prirodna granica između SAD i Meksika.

Dok predsednik Tramp traži izvore finansiranja za izgradnju zida na granici sa Meksikom, Sekretarijat za unutrašnju bezbednost definisao je područja „visokog prioriteta“ poput doline Rio Grande u Teksasu. Ali, ljudi koji tamo imaju placeve već su upoznati s tim da vlada može da zatraži njihovu zemlju pod izgovorom „nacionalne bezbednosti“ i spremni su da se protiv toga bore. S njima je razgovarao Ramon Tejlor.

Pamela Tejlor živi u Južnom Teksasu od 1948, na svom malom placu uz granicu sa Meksikom. I ne planira da se odrekne te zemlje, ali će na to možda biti primorana ako predsednik Tramp istraje u nameri da tu izgradi zid.

“Pogledajte samo koliko su novca potrošili na ogradu koja već stoji ovde. I ništa”.

Tejlor ne krije da joj se ne dopada parcijalna ograda oko njene zemlje, postavljena na inicijativu predsednika Buša 2006. Tvrdi da tu masovno ulaze migranti. Zato Trampova administracija želi da u dolinu Rio Grande uvede red. Ali, ako tu hoće da izgradi zid, američka vlada moraće da sprovede eksproprijaciju privatnih placeva i da ih otkupi po tržišnim cenama. A to je nešto što je naljutilo vlasnike.

“Zašto neko misli da može da nastavi s tim i da tim ljudima oduzme dom uz izvinjenje? To nije u redu. Moraju da misle na ljude ovde pre nego što bilo šta počnu da rade”.

Širom zemlje, nevladine organizacije nude besplatne pravne savete vlasnicima od kojih vlada hoće da otkupi zemlju. Prema podacima organizacije “Texas Civil Right Projects” 2008. u Južnom Teksasu izdato je 330 naloga za eksproprijaciju zbog ograde koju je hteo da izgradi Buš. Od tih je još 90 u procesu, a sada bi broj mogao da bude mnogo veći.

“Ako svi vlasnici budu jedinstveni u tome da odbiju svaku vladinu ponudu i umesto toga odu na sud, to će za vladu biti veoma teško i oduzeće joj mnogo vremena. Zato je vrlo verovatno da će odustati od te politike”, ističe Efren Olivares iz organizacije "Texas Civil Rights Project".

Mnoge stanovnike doline Rio Grande, koji se plaše da će izgubiti zemlju, ne brine samo koliko će im novca vlada ponuditi.

“Mi nismo bogati. I siguran sam da će nam vlada ponuditi primamljive svote, ali to ne može da se poredi sa luksuzom koji ćemo izgubiti”, kaže Danijel Ernesto Viljareal, vlasnik zemljeu dolini Rio Grande.

Viljareal, koji je rođen i odrastao na ovom imanju, smatra da život u divljini ne može ni sa čim da poredi. Ako vlada pokuša da otkupi I njegovo imanje, on – kao i ostali stanovnici Južnog Teksasa, tvrdi da se neće lako predati.

“Otpor. Otpor do kraja”.

XS
SM
MD
LG