Linkovi

Tomić: Radna biografija i kontakti presudni


Vladislav Tomić, advokat u firmi "Picard Kentz & Rowe"
Vladislav Tomić, advokat u firmi "Picard Kentz & Rowe"

Doktor pravnih nauka Vladislav Tomić govori za Glas Amerike o školovanju u SAD, nalaženju radnog mesta i radnoj etici u američkom poslovnom svetu.

Doktor pravnih nauka Vladislav Tomić osvrnuo se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem na svoje školovanje u SAD, nalaženje radnog mesta i radnu etiku u američkom poslovnom svetu.

Tomić: Stigao sam u Ameriku 2007. godine na master studije iz oblasti medjunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Džordžiji u gradiću koji se zove Atens (Atina). Fokusirao sam se na medjunarodno privredno pravo i medjunarodne pravne transakcije. Te studije sam okončao u proleće 2008. godine, a to leto sam dobio stipendiju za doktorske studije Univerziteta u Viskonsinu iz oblasti stranih, direktnih investicija. Te studije sam okončao u avgustu 2012. godine. U medjuvremenu sam stažirao u sekciji za medjunarodno pravo Američke advokatske komore u Vašingtonu i u sekciji za vladavinu prava Ujedinjenih nacija u Njujorku. Bio sam stipendista Srpske advokatske komore u Americi. To je organizacija koja okuplja advokate i pravnike srpskog porekla u SAD i koja svake godine dodeljuje stipendije studentima prava srpskog porekle. Ja sam bio stipendista dve godine, dva puta.

Glas Amerike: Kakva je bila Vaša strategija u iznalaženju radnog mesta?

Tomić: Uopšte strategija nalaženja posla u SAD u pravničkoj profesiji zasniva se na takozvanoj radnoj biografiji, koja u kratkim crtama opisuje obrazovanje i radno iskustvo kandidata. Osim radne biografije, jako je važno sticanje poznanstava u profesionalnim krugovima, takozvani “netvorking.” Mislim da su obe komponente podjednako važne, pored, naravno, znanja koje se stiće na univerzitetu i što uže specijalizacije u odredjenoj oblasti. Naime, u pravničkoj profesiji prisutan je trend porasta potražnje za usko specijalizovanim advokatima i pravnicima… U mom slučaju najvažnije je bilo obrazovanje koje sam stekao na univerzitetu u Viskonsinu i univerzitetu u Džordžiji, ali i iskustvo stečeno tokom rada u Ujedinjenim nacijama i Američkoj advokatskoj komori. Putem preporuke i uvida u moje radni iskustvo dobio sam posao u advokatskoj kancelariji u kojoj trenutno radim.

Glas Amerike: Kakva je radna etika u SAD i kako se ona odražava na učinak i medjuljudske odnose?

Tomić: Konkretno u advokatskoj firmi Pikard, Kentz i Rou, radna ektika je izuzento dobra. Postoji fiksno radno vreme, ali mnogi advokati rade prekovremeno. Najvažnije je da se cilj kokretnog projekta postigne kako bi klijent bio zadovoljan. Znači, usluga i zadovoljstvo klijenta su na prvom mestu. Medjuljudski profesionalni odnosi su izuzetnog kvaliteta i zasnivaju se na visokom stepenu medjusobnog uvažavanja. Sa svojim kolegama imam odličnu saradnju, i nema nikakvih problema, barem ja nisam iskusio probleme u komunikaciji i o radnoj etici u mojoj firmi.
XS
SM
MD
LG