Linkovi

Preminuo Vladan Batić


Preminuo Vladan Batić
Preminuo Vladan Batić

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik republičkog parlamenta Vladan Batić preminuo je danas posle duge i teške bolesti. Batić je imao 61 godinu, a poslednje dve decenije borio se sa rakom glasnih žica.

Poslanici Skupštine Srbije odali su poštu preminulom kolegi minutom ćutanja, a izraze saučešća porodici i stranci Vladana Batića uputili su između ostalih i predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Batić je iza sebe ostavio značajan trag u demokratskom životu Srbije, a ostaće upamećn kao jedan od lidera DOS-a i ministar pravde u vladi Zorana Đinđića.

Vladan Batić je rođen 27. jula 1949. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Doktorirao je na Katedri za medjunarodno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu.

Od 1973. do 1984. radio je u Skupštini opštine Obrenovac, a od 1984. godine imao je advokatsku kancelariju u Beogradu.

Bio je član Demokratske stranke od njenog osnivanja i prvi predsednik Beogradskog odbora te stranke. DS je napustio 1992. zbog njenog nepristupanja Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS), i sa grupom istomišljenika učestvovao je u osnivanju Demokratske stranke Srbije (DSS), u kojoj je bio potpredsednik.

Narodni poslanik je bio u dva mandata u Narodnoj skupštini Srbije. U maju 1997, posle isključenja iz DSS-a, Batić osniva DHSS i postaje njen predsednik. U januaru 1998. godine Batić sa Velimirom Ilićem, predsednikom izdvojene frakcije Srpskog pokreta obnove, SPO-Zajedno, formira Savez opozicionih stranka "Srbija zajedno", što je bio začetak opozicionog bloka Saveza za promene (SZP).

Za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ, kao kandidat DOS-a izabran je na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. Od 24. januara 2001. do vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je republički ministar pravde.

Posle gubitka vlasti DOS-a, Batić je postao blizak liberalno orijentisanim krugovima. Sa Vesnom Pešić (Građanski savez Srbije) i Nenadom Čankom (Liga socijaldemokrata Vojvodine) predvodi Narodni pokret "Otpor".

Bio je kandidat DHSS-a na predsedničkim izborima u Srbiji 13. juna 2004.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara 2007. na listi Liberalno-demokratske partije (LDP) izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Poslanik je bio i novom sazivu Skupštine Srbije konstituisanom nakon izbora u maju 2008. godine.

XS
SM
MD
LG