Linkovi

Američki projekti vitražiste iz Sombora


Američki projekti vitražiste iz Sombora
Američki projekti vitražiste iz Sombora

Stevan Stanišić je četvrto koleno vitražista u svojoj porodici, koji radi u ateljeu smeštenom u jednoj starinskoj kući u Somboru. Stevanov deda je 1898. godine otvorio staklarsku radnju u tom gradu, a 1908. počinje da radi vitraž. Za naš program je razgovarao o razlozima svoje posete SAD, poslovnim poduhvatima, planovima i ambicijama.

Stanišić: Razlog našeg ponovnog dolaska u Ameriku je projekt koji smo dobili za izradu novih vitraža za crkvu „Fellowship Heritage“ u Restonu, država Virdžinija. Taj projekat, koji je započet još pre nekoliko meseci sa izradom dizajna i idejnih rešenja u Somboru, konačno je priveden kraju tako što smo mi došli ovde i postavili prozore, a crkva se završava i biće gotova na proleće 2012. kada će biti i svečano otvaranje.

Glas Amerike: Recite nam kako ste uspeli da razgranate vaše poslovne aktivnosti praktično širom sveta?

Stanišić: Ja samo nastavljam ono što je moja porodica započela pre više od 100 godina, pošto je atelje osnovan 1908 godine. Kada je deda počeo da radi, njegovo tržište je bilo tu, recimo, u okolini Sombora, možda 100-200 kilometara okolo. Kada je njegov sin nasledio posao on je to proširio, kada je moj otac nasledio posao, on je to proširio još dalje, tako da su za vreme mog oca neke vitraže bile izvedene u Japanu, u Iraku i nekim drugim zemljama. Inače, na prostoru Amerike ja sam sam najviše proširio posao tako što sam još 1989. godine došao u Ameriku, prvi put na praksu, i ostao godinu dana u Njujorku. Pose toga sam se vratio u Sombor pa ponovo došao u Ameriku i ostao tu 10 godina; stekao poslovne veze, partnere, dobru reputaciju i, eto, pre deset godina sam se vratio u Sombor gde sam nastavio da radim svoj posao u ateljeu u Somboru, ali smo zadržali klijente u Americi i dan danas ta saradnja i dalje traje i otprilike dva projketa godišnje radimo za naše investitore u Americi.

Vitraž Stevana Stanišića
Vitraž Stevana Stanišića

Glas Amerike: Koji su vaši najznačajniji umetnički radovi i koji se najuspešnije plasiraju?

Stanišić: Radova je bilo jako puno i teško je reči šta je najznačajnije, a šta je možda nekome najlepše. Meni lično najviše se dopadaju vitraže koje smo radili u Kaliforniji, u San Francisku, za jednu srednju školu zato što je taj vitraž jedan ceo zid koji ima oko 100 kvadratnih metara i velikog je formata i napravljen je od prvoklasnog stakla i jako je lep dizajn, koji se uklopio u taj ceo ambijent. To je što se tiče zapada, a što se tiče istoka, ove godine smo radili vitraže za letnju rezidenciju predsednika Putina u Rusiji na Baltičkom moru i tamo smo uradili više vitraža, ali najznačajniji vitraž je jedna plafon koji je površine oko 40 kvadratnih metara.

Glas Amerike: A koji su vam najunosniji poslovi?

Stanišić: Najunosniji poslovi su poslovi koi se rade za crkve i poslovi restauracije, znači popravke starih vitraža za šta smo eksperiti i imamo licencu američkog Udruženja vitržista za poslove te vrste.

Glas Amerike: I na kraju, kakvi su vasi budući planovi?

Stanišić
: Budući planovi su da poslovi ostanu u ovome okviru i razmeri i ukoliko je moguće, naravno, dobiti jos neke nove poslove i voleo bih da proširim svoje poslove i na Južnu Ameriku pošto je to još jedini kontinent na kojem nismo ništa radili.

XS
SM
MD
LG