Linkovi

Vitamin D višestruko koristan


Majkl Irvig drži predavanja o vitaminu D na univerzitetu Džordž Vašington
Majkl Irvig drži predavanja o vitaminu D na univerzitetu Džordž Vašington

Američki institut za medicinu uključen je u izradu nove studije čiji će rezultat najverovatnije biti povećanje preporučene dnevne količine vitamina D. Istraživanje je naime pokazalo da vitamin D utiče na skoro svaki deo tela i da niski nivoi vitamina D mogu da imaju ozbiljne posledice.

To je vitamin koji se dovodi u vezu sa suncem, čije zračenje apsorbujemo kroz kožu. Medjutim, to značajno sprečavamo kada koristimo kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom – kako bi izbegli dobijanje raka kože. Ali, kako je u svetu sve više gojaznih, vitamin D postaje zarobljen u telesnoj masti. Lekari su medjutim otkrili da kod mnogih ljudi postoji manjak vitamina D. Zbog toga, doktor Majkl Irvig drži časove o vitaminu D zaposlenima u bolnici Univerziteta „Džordž Vašington“.

„Vitamin D postao je veoma važna tema u današnjoj medicini jer smo otkrili njegov nedostatak u našoj populaciji, ne samo u Sjedinjenim Državama već i širom sveta“.

Vitamin D pomaže ljudskom telu da apsorbuje kalcijum i pomaže pri formiranju i održavanju čvrstine kostiju. Veoma nizak nivo vitamina D uzrokuje pojavu deformiteta kod dece i slabljenje kostiju kod odraslih. Lekari veoma retko nailaze na takve slučajeve. Ali, brojne studije dovele su nedostatak vitamina D u vezu i sa drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući srčana oboljenja, više vrsta kancera, osteoporozu, dijabetes, Alchajmerovu bolest i neke poremećaje imunološkog sistema. Nizak nivo vitamina D čak se povezuje sa visokim krvnim pritiskom.

„Veoma interesantno u vezi sa vitaminom D jeste da on deluje kroz celo telo, ali da deluje i lokalno, tako da imate vitamin D koji deluje u grudima, u prostati, u debelom crevu i taj lokalni vitamin D pomaže u odbrani tela od raka, regulišući rast ćelija i njihovo odumiranje“.

Lekari su pronašli i vezu izmedju vitamina D i trudnoće.

„Postoje neke studije koje su pokazale da se, ako date trudnicama 4 hiljade jedinica vitamina D svakog dana, verovatnoća za komplikacije tokom trudnoće značajno smanjuje. Ako pogledate stvari kao što su infekcije, prevremeni porodjaji, dijabetes melitus, svi su smanjeni time što ćete trudnicama dati veće doze vitamina D“.

Očekuje se da će Institut za medicinu, koji takodje savetuje američki sekretarijat za zdravstvo, povećati preporuke za količinu potrebnog vitamina D do septembra. Trenutno se preporučuje 200 do 600 jedinica vitamina D na dan. Medjutim, mnogi stručnjaci, uključujući doktora Irviga, preporučuju odraslima uzimanje hiljadu do dve hiljade jedinica na dan, što je količina koju je moguće uneti samo kroz vitaminske zamene.

XS
SM
MD
LG