Linkovi

Visoki zvaničnik SAD u Beogradu: Politika prema Srbiji nepromenjena


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Birou za Evropu i Evroaziju Hojt Ji i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Beograd 24. maj 2017.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Birou za Evropu i Evroaziju Hojt Ji i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Beograd 24. maj 2017.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Birou za Evropu i Evroaziju Hojt Ji posetio je danas Beograd i razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Osnovna poruka koju je Ji preneo i tokom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem je da se američka politička prema regionu Zapadnog Balkana nije promenila nakon izbora Donalda Trampa za predsednika.

Visoki američki zvaničnik Hojt Brajan Ji preneo je danas premijeru Srbije i novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poziv američkog potpredsednika Majka Pensa da u narednim mesecima poseti Vašington.

Na konfereciji za novinare posle razgovora sa Vučićem, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji je istakao da se politika američke administracije prema regionu zapadnog Balkana nije značajnije promenila od izbora Donalda Trampa za predsednika.

"Američka politika u ovom regionu bazira se na očuvanju njenih interesa, a to je da region bude stabilan, demokratski, prosperitetan i bezbedan. Ti interesi se nisu promenili i zato se politika nije značajno promenila. Možda ima varijacija, ali ne značajnijih promena. Siguran sam da ste primetili našu veoma aktivnu politiku u poslednje vreme u Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, moje prisustvo ovde", rekao je Hojt Ji.

Kako je rekao Aleksandar Vučić očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je najvažniji politički cilj Beograda, jer to znači bolju ekonomiju, veći privredni rast i strane investicije. Posle razgovora sa Hojtom Jiom, Vučić je je izrazio zahvalnost zbog američke podrške evropskim integracijama Srbije, podsetio na dobru vojno-tehničku saradnju sa SAD, kao i partnerski odnos sa NATO.

Vučić je ponovio da Srbija i SAD imaju različite stavove oko nezavis-nosti Kosova, što, kako je dodao, nije novost.

"I upravo sa tih različitih pozicija istupamo kada razgovoramo o neophodnosti dijaloga, o neophodnosti saradnje. O neophodnosti održanja mira i uspostavljanja boljih odnosa između Srba i Albanaca. Kako na Kosovu i Metohiji, tako i u celom regionu. Jer alternativa tome je užasna. Užasna pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji", istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja o odnosima sa Rusijom, Hojt Ji je rekao da su i Tramp, Pens i Tilerson rekli veoma jasno da gde god mogu da postoje zajednički interesi SAD i Rusije da će se sarađivati. Nadamo se da će Rusija igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao u prošlosti, dodao je Ji.

"Moramo ostati oprezni i paziti na ono što Rusija pokušava da uradi, kao ono što se u oktobru dogodilo u Crnoj Gori, ono što Rusija radi sa energetskom politikom, u drugim delovima regiona. Ne želimo da verujemo da postoje loše namere iza svakog gesta, ali iz iskustva znamo da namere iza mnogih ruskih poteza nise dobre i nisu u interesu zemalja", upozorava Hojt Ji.

Američki zvaničnik se tokom dana sastao i sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem - tom prilikom je potvrđeno da je saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane izuzetno razvijena i da predstavlja najbolji deo sveukupnih odnosa dve zemlje. Posebno je istaknut značaj zajedničkih vežbi, čiji je cilj unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG