Linkovi

Igrica kao sredstvo javne diplomatije


Video igrica "Trace Effects"
Video igrica "Trace Effects"

Američki Državni sekretarijat počeo je da koristi nov vid javne diplomatije za borbu protiv ekstremizma.

Igrica ‘Trace Effects’ je najnovije sredstvo u arsenalu američke diplomatije u akciji – kaže državna podsekretarka Tara Sonenšajn.

Video igrica ‘Trace Effects’ može da se igra na internetu, a namenjena je omladini u inostranstvu.

Glavni lik kreće na avanturističko pitovanje od Velikog kanjona do Njujorka i dalje. Ali šta je Stejt department smislio sa ovom igricom?

“Želimo da budemo tamo gde su mladi, a sve više njih je na internetu”, kaže Tara Sonenšajn.

Za analizu igrice obratili smo se Sandri Kalvert, direktorki Dečijeg centra za digitalne medije na Univerzitetu Džordžtaun, koja proučava uticaj igrica na decu.

“Mislim da je taj plan sjajna ideja. Uspostaviti kontakt sa decom putem njihovih aktivnosti je pravi pristup”, kaže Sandra Kalvert.

Njoj se sviđa što su glavni likovi dečak i devojčica koji usput podstiču na učenje engleskog jezika. Ali ona kaže da deca vole akciju dok je ova igra puna verbalnih aktivnosti koje usporavaju radnju.

“Lako bi moglo da se dogodi da se izgubi nit glavne radnje”, kaže Sandra Kalvert i dodaje da bi sa malim izmenama i savetima mladih igrača ovaj novi talas javne diplomatije mogao da postane privlačan način za upoznavanje mladih sa američkom kulturom.

Igrica “Trace Effects” može da se nađe na internet adresi traceeffects-tačka-state-tačka-gov.
XS
SM
MD
LG