Linkovi

SAD: Predsednik Obama pozdravio veterane na praznik


Predsednik Obama polaže venac na Grob neznanog junaka , Arlingtonsko groblje. 11. novembar, 2015.
Predsednik Obama polaže venac na Grob neznanog junaka , Arlingtonsko groblje. 11. novembar, 2015.

U Sjedinjenim Džavama se danas obeležava nacionalni praznik Dan Veterana, a predsednik Barak Obama odao je priznanje muškarcima i ženama koji služe u oružanim snagama, kao i onima koji su služili u američkoj vojsci u prošlosti.

Predsednik je najpre bio domaćin veteranima i članovima njihovih porodica na doručku u Beloj kući, a potom učestvovao na tradicionalnoj ceremoniji polaganja venca na Grob neznanog junaka na obližnjem Arilingtonskom groblju.

Obama je pozvao američke biznise da više zapošljavaju veterane, koji prestaju sa aktivnom vojnom službom posle angažmana u Avganistanu i Iraku. Tokom govora koji je prenosila televizija, predsednik je rekao da ovakav dan odavanja priznanja “neće imati odjeka”, ako zemlja ne bude nastavila da podržava “heroje koji se vraćaju”.

U međuvremenu, u Evropi su se oglasila crkvena zvona, a funkcioneri polagali vence, kako bi odali poštu milionima vojnika, koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Na današnji dan 1918. potpisano je primirje u tom ratu, i mnoge evropske zemlje, a među njima i Srbija slave ga kao Dan primirja.

XS
SM
MD
LG