Linkovi

SAD: Praznik Dan veterana


Predsednik Barak Obama nakon polaganja venca na grob Neznanog junaka na groblju u Arlingtonu
Predsednik Barak Obama nakon polaganja venca na grob Neznanog junaka na groblju u Arlingtonu

Američki predsednik Barak Obama je obećao da će služiti vojnim veteranima tako što će im omogućiti pristupačnije obrazovanje i zdravstvene povlastice.

U današnjem govoru povodom Dana veterana, Obama je rekao da njegova administracija pomaže veteranima da dobiju fakultetsko obrazovanje i „ostvare svoje snove“. Predsednik je na Nacionalnom groblju u Vašingtonu nedaleko od Vašingtona, podsetio da su vlasti uvele i povlastice za veterane Vijetnamskog rata izložene „narandžastom prahu“, sredstvu za uništavanje korova koji su američke snage posipale da bi uništile rastinje koje je gerilskim snagama koristilo kao zaklon.

Obama je takođe istakao da je ispunio obećanje da će prekinuti američki vojni angažman u Iraku, rekavši da je ovo prvi Dan veterana u protekloj deceniji, na koji se američki vojnici „ne bore i ne ginu“ u toj zemlji. On je podsetio i da su se 33 hiljade američkih vojnika vratile iz Avganistana na početku prenosa vlasti pod kontrolu Avganistanske vlade posle desetogodišnjeg rata. Predsednik je takođe rekao da će se narednih godina više od milion pripadnika američkih snaga vratiti u civilni život. Pre govora, američki predsednik je položio venac na grob Neznanog junaka.

U zajednicama širom Sjedinjenih Država, danas se održavaju manifestacije i svečanosti posvećene veteranima. Obeležavanje Dana veterana je počelo kao američki Dan primirja 1919. Sjedinjene Države i njihovi saveznici su objavili primirje sa Nemačkom godinu dana ranije, 11. sata, 11. dana, 11. meseca.

Britanija je takođe obeležila godišnjicu Dana sećanja, manifestacijom kod londonskog spomenika, tokom koje su kraljica Elizabeta i članovi kraljevske porodice odali poštu poginulim vojnicima britanskog Komonvelta. U Parizu, predsednik Francuske Fransoa Oland je pored Trijumfalne kapije položio venac francuskim poginulim vojnicima.
XS
SM
MD
LG