Linkovi

Proslava Dana veterana u SAD


Predsednik Obama polaže venac na Nacionalnom groblju, u Arlingtonu, nedaleko od Vašingtona
Predsednik Obama polaže venac na Nacionalnom groblju, u Arlingtonu, nedaleko od Vašingtona

Predsednik Obama rekao da sada počinje vreme kada Sjedinjene Države treba da budu na usluzi svojim najnovijim veteranima

Američki predsednik Barak Obama pridružio se milionima Amerikanaca koji su na današnji praznik, Dan veterana, odavali poštu ljudima i ženama koji su služili u američkim oružanim snagama.

Predsednik Obama i njegova supruga Mišel bili su jutros domaćini grupi američkih veterana i članova njihovih porodica, na doručku u Beloj kući, a kasnije položili venac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Obama je rekao da zemlja duguje zahvalnost svojim veteranima na njihovoj službi. On je obećao posebnu pomoć veteranima koji će se do kraja iduće godine vratiti sa ratišta u Avganistanu, u okviru privođenja kraju najdužeg rata u američkoj istoriji.

“Današnji dan podseća nas na našu svetu dužnost. Iako se ovaj rat završava, vreme kada treba da budemo na usluzi našim najnovijim veteranima tek je počelo”, rekao je Obama.

Amerikanci odaju počast svojim veteranima na razne načine, najčešće održavanjem parada. U Oklahomi otkriven je jedan novi zid sećanja na veterane Vijetnamskog rata, koji je nešto manja verzija vašingtonskog Spomenika poginulima u Vijetnamu.

11. novembar prvi put je u Sjedinjenim Državama proslavljan 1919. godine, pod nazivom Dan primirja, i njime je obeležavan kraj Prvog svetskog rata. 1954. godine, preimenovan je u Dan veterana, u znak sećanja na američke veterane iz svih ratova.
XS
SM
MD
LG