Linkovi

Veštačka inteligencija kao obezbeđenje na OI u Japanu


Teroristički napadi na javnim mestima su u porastu, te su vlasti stalno u potrazi za novim načinima da poboljšaju bezbednost na velikim okupljanjima. Postavljanje većeg broja kamera za video nadzor je lako, ali pregledanje snimaka sa tih kamera zahteva veliki broj ljudi. Japanski tehnološki gigant Hitači smatra da bi za uočavanje sumnjivih aktivnosti možda najefektivnija bila veštačka inteligencija.

Pronalaženje i praćenje osobe koja se kreće kroz veliku gužvu, samo posmatranjem brojnih video ekrana, zahteva brzo procesuiranje ogromnog broja faktora - između ostalog pol, odeću, karakteristični hod i predmete koje ta osoba nosi. To je nešto što veštačka inteligencija može da obavi daleko brže nego ljudi.

“Do sada su nam bili potrebni brojni čuvari i ljudi koji pregledaju bezbednosne kamere. Sada smo napravili ovaj softver sa veštačkom inteligencijom u nadi da će on raditi upravo to”, kaže viši istraživač u Hitačiju Tomakazu Murakami.

Sistem, koji je razvila firma Hitači, prati putanju pojedinaca, broji ljude i predviđa gde bi moglo da dođe do zakrčenja.

On zatim brzo može da skenira i sačuva fotografije i specifično ponašanje svake osobe, da prepozna da li neko sedi, trči, razgovara preko mobilnog ili nosi prtljag – sve u istom momentu.

Zaposleni ne moraju konstantno da posmatraju sve ekrane jer sistem pretražuje 36 miliona slika u sekundi i obaveštava čuvare samo ako primeti sumnjivo ponašanje.

“U Japanu se pojavila veća potreba za tom tehnologijom zbog Olimpijskih igara koje će 2020. biti održane u Tokiju, mada je mi za sebe pravimo tako da može da se koristi i na drugim mestima kao što su železničke stanice, stadioni, čak i tržni centri”, ističe Murakami.

Istraživači ističu da je ovaj sistem dizajniran da traži ne samo potencijalne probleme već da primeti i druge hitne slučajeve kao što je npr. ako je nekome potrebna medicinska pomoć ili ukoliko se neko dete izgubi u masi.

XS
SM
MD
LG