Linkovi

Veliki protest opozicije u Prištini


Pristalice opozicije gadjaju Molotovljevim koktelima kosovsku policiju
Pristalice opozicije gadjaju Molotovljevim koktelima kosovsku policiju

Tokom današnjih protesta u Prištini, povređeno je 10 policajaca, dva civila i dva novinara, dok je 24 učesnika demonstracija uhapšeno, saopštila je Kosovska policija.

Sa protesta pristalica opozicije još jednom je zatraženo poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Zvanični deo do sada najmasovnijeg protesta u poslednjih nekoliko godina protekao je mirno i bez incidenata. Međutim na samom kraju nakog govora predstavnika opozicije demonstranti su molotovljevim koktelima i kamenicama gađali zgradu Vlade Kosova.

U jednom trenutku plamen je zahvatio zgradu Vlade, nakon čega je upotrebom suzavca intervenisala policija. Prethodno su se pristalice opozicije okupili ispred Univerzitetske biblioteke u Prištini, odakle su noseći albanske i američke zastave i transparente na kojima je pisalo “Zajednica neće proći”, glavnom prištinskom ulicom došli do trga “Ibrahim Rugova” kod zgrada Vlade i Skupštine Kosova.

Glavni zahtevi sa skupa su poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

“Ova narodna masa garantuje da se vlast ne drži policijom i pritiskom. Nema demokratije kada su na čelu kršioci Ustava", rekao je obraćajući se okupljenima lider Pokreta “Samoopredeljenje” Visar Imeri.

“Ovo je jasna poruka da je došlo vreme da Hašim Tači i Isa Mustafa moraju otići sa vlasti”, kazao je Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da je na današnjem protestu bilo 100 000 ljudi. Iz ovog pokreta je saopšteno da Kosovska policija nije dozvolila da na protest dođu građani iz Albanije.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je današnje nasilje na ulicama Prištine rekavši da se radi o vandalizmu.

Ona je na svom službenom fejsbuk nalogu napisala da su demonstranti “ugrozili živote i građana i bezbednosnih struktura Kosova”.

Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova Alijanse za budućnost Kosova, Pokreta Samoopredeljenje i Inicijative za Kosovo od oktobra prošle godine na razne načine blokiraju rad parlamenta Kosova tražeći poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG