Linkovi

Vejvoda: Srbiju čeka težak posao u OEBS-u


Ivan Vejvoda, potrpedsednik Nemačkog Maršalovog fonda
Ivan Vejvoda, potrpedsednik Nemačkog Maršalovog fonda

Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda kaže da se na Zapadu ne očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da Srbiju čeka težak posao predsedavanja OEBS-om u idućoj godini.

Srbiji neće biti nimalo jednostavno da u ovom teškom trenutku predsedava OEBS-om, izjavio je potpredsednik Maršalovog fonda Ivan Vejvoda i dodao da je OEBS ukrajinskom krizom dobio na značaju. U intervjuu Novom magazinu, Vejvoda je istakao da Srbija kao predsedavajući OEBS treba da nastoji da se drži načela među kojima naglašen značaj imaju teritorijalni integritet i nepovredivost granica.

Sa druge strane, Vejvoda je ukazao da Srbija, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, ima čvrste odnose sa Rusijom, pre svega ekonomske i energetske. O je ocenio da ono što sada izgleda kao pritisak, čak i kao ultimatum – zapravo i nije tako:

"Ja bih rekao da se neće u ovom trenutku od Srbije očekivati da primeni i sama sankcije protiv Rusije. Šta će biti dalje – to je teško reći, ali nije do te mere dramatično kao što se možda opisuje. Srbija mora da vodi računa o svom nacionalnom, ekonomskom, energetskom interesu i zato mora da ima dobre odnose sa svim državama."

Čvrsto opredeljenje Srbije za pristupanje EU je, po rečima Ivana Vejvode važno i zbog opredeljenja za demokratske reforme i jačanje demokratskih institucija. I to će biti veliki test – da li se takve namere i sprovode, dodao je Vejvoda:

"Evropa će, sad kada smo u njenom okrilju – ne samo geografski, nego i institucionalno, da prati iz velike blizine institucionalne reforme, vladavinu prava, dalje osamostaljivanje pravosuđa. I naravno, generalnu atmosferu oko poštovanja ljudskih prava i osnovnih prava, slobode govora i udruživanja."

Treći stepen, to jest ekonomske sankcije protiv Rusije su ovoga puta ujedinile Evropu i Ameriku, kaže još Ivan Vejvoda i dodaje da sada preti podizanje cene ruskog gasa za Evropu. Ipak, kako smatra, Evropa će to lakše pretrpeti, dok su Rusiji, sa druge strane potrebne investicije iz Evrope. Na kraju, Vejvoda ocenjuje da je krenula diplomatija iza scene i da će sama opasnost od eskalacije krize naterati obe strane na dijalog.

XS
SM
MD
LG