Linkovi

Viskonsin - prekretnica u stranačkim izborima?


I republikanski i demokratski birači glasaju danas u Viskonsinu.
I republikanski i demokratski birači glasaju danas u Viskonsinu.

Današnji primarni izbori u Viskonsinu mogli bi da budu presudni trenutak u bici za predsedničku nominaciju republikanske stranke.

Republikanci koji su rešeni da blokiraju milijardera Donalda Trampa sada imaju ključni ispit u toj državi, koja je za njih možda najbolja prilika da uspore Trampovu kampanju i osujete ga u nadi da će osvojiti 1.237 delegata pre stranačke konvencije u julu u Klivlendu.

Ako Tramp ne dobije potreban broj delegata za nominaciju pre jula, moglo bi da dodje do glasanja na konvenciji u Klivlendu, što je neizvestan ishod koji bi Trampove pristalice želele da izbegnu. Prema najnovijim anketama u Viskonsinu, Trampov rival Ted Kruz vodi dok guverner Ohaja Džon Kejsik daleko zaostaje.

Tramp je ovih dana vodio kampanju u Viskonsinu u nadi da će prevazići prošlonedeljne probleme, medju kojima su greška u izjašnjavanju o abortusu kao i odlučna odbrana menadžera kampanje Korija Levandovskog, koji je na Floridi optužen za fizički napad pošto je navodno zgrabio jednog reportera za ruku prošlog meseca.

Tramp nastoji da birače u Viskonsinu podseti na razlog svoje prvobitne popularnosti - kao političkog autsajdera koji je spreman da poslovnu etiku donese u Belu kuću.

Šansa za Kruza

Viskonsin je najbolja do sada šansa za senatora Kruza da ponovo postane relevantan u trci. Osim što bi usporio Trampov napredak ka nominaciji uskrativši mu potreban broj delegata, Kruzova pobeda u Viskonsinu bi dodatno učvrstila njegov status Trampovog glavnog rivala i možda dovela do glasanja na republikanskoj konvenciji u julu. Kruz pokušava da iskoristi Trampove nedavne probleme i ističe kako biznismen milijarder nije pravi konzervativac i nedovoljno je potkovan kada treba da iznese stvarna politička rešenja za probleme sa kojima se zemlja suočava.

Guverner Ohaja Džon Kejsik značajno zaostaje po broju delegata ali i dalje smatra da ima šanse u slučaju glasanja na otvorenoj konvenciji.

Sanders napreduje u Viskonsinu

Viskonsin je takodje test za demokrate, gde favorit Hilari Klinton zaostaje za rivalom Bernijem Sandersom prema najnovijim anketama. Klinton je naizmenično usmeravala pažnju u svojim govorima na Sandersa i republikanskog favorita Trampa.

“Imam million glasova više od Donalda Trampa i dva i po miliona glasova više od Bernija Sandersa”, poručila je pristalicama na nedavnom mitingu u državi Njujork.

Sanders se nada da će mu pobeda u Viskonsinu pomoći da suzi jaz sa Klinton u Njujorku. Nedavne ankete daju Hilari prednost u toj državi ali se razlika sužava, dok Sanders vodi energičnu kampanju u državi u kojoj je odrastao.

XS
SM
MD
LG