Linkovi

Protest žrtava seksualnog zlostavljanja ispred Vatikana


Žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika protestovale su danas ispred Vatikana, čiji zvaničnici su odbacili optužbe da papa Benedikt XVI nije u prošlosti uspio da ih zaštiti od sveštenika pedofila.

Portparol američke mreže preživjelih zlostavljanja Barbara Blejn zatražila je od pape da objasni zašto je, dok je obavljao funkciju kardinala 1990-tih, dozvolio svešteniku Lorensiju Marfiju da nastavi da služi u crkvi u saveznoj državi Viskonsinu, uprkos optužbama da je seksualno zlostavljao djecu.

Vatikanska policija je kasnije privela nekoliko demonstranata zato što nisu imali odgovarajuće dozvole za organizovanje protesta. Portparol Svete stolice Federiko Lombardi prethodno je pokušao da odbrani Benedikta XVI, tada kardinala Jozefa Racingera, od optužbi da je ignorisao izvještaje o tome da je Marfi zlostavljao i do 200 gluvih dječaka.

Lombardi je, komentarišući izvještaj objavljen u Njujork Tajmsu, naglasio da je kardinal Racinger obaviješten o optužbama tek 1996. godina, više od 20 godina nakon navodnog zlostavljanja. Takođe je naveo da je odlučeno da se optuženi sveštenik ne isključi iz crkve zato što je već bio star i bolestan i zato što nije bilo novijih optužbi protiv njega.

Lorens Marfi je predavao, a kasnije i upravljao školom “Sveti Džon” za gluve. Preminuo je 1998. godine.

XS
SM
MD
LG