Linkovi

Turizam napreduje uprkos sekvestru


Turisti ispred ulaza u Centar za posetioce američkog Kongresa
Turisti ispred ulaza u Centar za posetioce američkog Kongresa

Letnja turistička sezona u prestonici Vašingtonu je počela i većinu posetilaca ne pogađa smanjenje budžetskih troškova.

Očekvalo se da će i turizam u Vašingtonu pretrpeti gubitke zbog smanjenja federalnog budžeta od 85 milijardi dolara, poznatog kao sekvestar. Bela kuća je otkazala ture, a nacionalni parkovi i muzeji najavljuju smanjenje personala.

Od kako je sekvestar stupio na snagu, broj posetilaca Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja se u stvari povećao. Budžet muzeja Institucije „Smitsonijen“, koji okružuju Nacionalni mol u Vašingtonu, smanjen je za 42 miliona dolara, ali predstavnica Linda Tomas kaže da to neće uticati na većinu programa namenjenih turistima.

To smo morali da prebacimo iz fondova za održavanje i spoljnu saradnju. Smanjili smo putovanja. Smanjili smo mnoge aktivnosti osoblja. Zapošljavanje je zamrznuto. Sve smo to uradili da bi turisti bili što manje pogođeni.“

Smanjenje budžeta je dovelo do zatvaranja svega tri izložbe u svih 16 „Smitsonijenovih“ muzeja. Večernji časovi su skraćeni u Nacionalnom arhivu, gde postioci mogu da vide i originalnu Deklaraciju nezavisnosti. Najvidljivija posledica sekvestra je otkazivanje tura po Beloj kući.

Ali prosečno svega 3 odsto od 18 miliona ljudi koji svake godine posete Vašington, ide na turu u Beloj kući. Markus Vorden koji je sa porodicom došao iz Britanije, nije znao za smanjenje budžetskih troškova i misli da su te ture zatvorene samo za strane turiste.

„Tura po Beloj kući je nešto što bismo voleli da vidimo, ali u ovom trenutku to nije dozvoljeno strancima. Ne bih znao zbog čega je to tako.“

Namera iza sekvestarskih budžetskih ušteda je bila da izazovu nezadovoljstvo i neprijatnost koju javnost ne bi htela da toleriše i da stoga izazovu pritisak na predsednika i Kongres da se dogovore o dugoročnom smanjenju budžetskog duga. Ali Dejvid Nejtanson, koji je sa ćerkom došao iz Virdžinije da obiđe muzeje, kaže da ta strategija ne donosi rezultate.

„Mislim da je to bilo političko sredstvo za obe partije, ali ne bih rekao da ima uticaj koji su mnogi očekivali i ne mislim da je uticaj dalekosežan i štetan, za mene je to prilično transparentno.“

On, kao i većina turista koji posećuju Vašington, kaže da ne oseća nikakve posledice sekvestarskih bužetskih rezova.
XS
SM
MD
LG