Linkovi

Vašington post: Tramp vršio pritisak na šefove obaveštajnih službi


Bivšpi direktor CIA Džon Brenan tokom današnjeg svedočenja u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma
Bivšpi direktor CIA Džon Brenan tokom današnjeg svedočenja u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma

Predsednik Tramp zatražio je od dvojice visokih obaveštajnih zvaničnika da javno odbace ideje o mogućem dosluhu Trampovog izbornog štaba sa Rusijom, objavio je američki dnevnik "Vašington Post". Kako se navodi, Tramp je izvršio taj pritisak ubrzo pošto je tadašnji direktor FBI Džejms Komi objavio da Biro istražuje veze Trampovog štaba sa Rusijom. Bela kuća je odbila da komentariše taj izveštaj.

Pozivajući se na aktuelne i bivše američke zvaničnike, "Vašington Post" piše da je predsednik Tramp pokušao da ubedi Majkla Rodžersa, direktora Nacionalne bezbednosne agencije i Dena Koutsa, direktora Nacionalnih obaveštajnih službi da opovrgnu ideje o dosluhu Trampovih saradnika i Rusa.

Obojica zvaničnika su, navodno, odbila taj zahtev smatrajući da je neprikladan.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts je, svedočeći u Senatu odbio da komentariše taj izveštaj:

“Oduvek sam verovao da, s obzirom na moj položaj i informacije koje razmenjujemo, nije prikladno da ja javno iznosim bilo kakve komentare. Zato, kada je reč o ovoj temi, ne mislim da je u redu da opisujem svoje razgovore sa predsednikom”.

Kouts je rekao da se sprovodi nekoliko istraga veza Trampove kampanje sa Rusijom, da bi se došlo do ispravnih i konačnih zaključaka kako bi zemlja mogla da nastavi da se bavi drugim pitanjima.

Neke demokrate, međutim, smatraju da Trampovo otpuštanje direktora FBI-a i pritisak na obaveštajne zvaničnike predstavljaju opstrukciju pravde, što je prekršaj koji može da predstavlja osnovu za opoziv.

“To je nedolično i pruža dodatni, snažni dokaz o zataškavanju i opstrukciji pravde”, kaže demokratski senator iz Konektikata Ričard Blumental.

A bivši direktor CIA-e Džon Brenan izjavio je u utorak Predstavničkom domu da se Rusija “drsko” mešala u predsedničke izbore 2016. uprkos upozorenjima iz Vašingtona i da je aktivno kontaktirala ljude iz Trampovog izbornog štaba.

"Ne znam da li je dosluh – a to je izraz koji vi koristite – da li je takav dosluh postojao. Ne znam. Ali znam da je bilo dovoljno informacija i obaveštajnih podataka koji su iziskivali dalju istragu biroa, da bi se utvrdilo da li su neki američki državljani bili u aktivnom dosluhu i konspiraciji sa ruskim zvaničnicima”.

Brenan je dodao da su prema njegovim saznanjima Rusi razvijali američke kontakte i da je vrlo verovatno da se tom prilikom nisu predstavljali kao ruski špijuni, što znači da su neki Amerikanci mogli da “nehotice” budu regrutovani kao saradnici Moskve.

XS
SM
MD
LG