Linkovi

Odnosi sa Kinom u fokusu Vašingtona


Novi kineski predsednik Ši Đinping i predsednik Barak Obama tokom prošlogodišnjeg susreta u Beloj kući
Novi kineski predsednik Ši Đinping i predsednik Barak Obama tokom prošlogodišnjeg susreta u Beloj kući

Kina će biti u središtu zbivanja krajem nedelje, kada predsednik Obama putuje u Kaliforniju na sastanak sa kineskim predsednikom Šijem Đinpingom.

Ekonomska realnost američke srednje klase i poljoprivrednika, biće glavna unutrašnja pitanja ove nedelje, ali će se Vašington usredsrediti i na odnose Sjedinjenih Država i Kine.

Dvadeset četvrta godišnjica prodemokratskih protesta na pekinškom Trgu Tjenanmen i obračun vojske sa demonstrantima 4. juna 1989, biće danas na umu američkih zakonodavaca. Članovi Predstavničkog doma će diskutovati o tom obračunu i nastaviti da traže odgovornost zvaničnika koji su učestvovali u proglašavanju vanrednog stanja.

Kina će biti u središtu zbivanja i krajem nedelje, kada predsednik Obama putuje u Kaliforniju na sastanak sa kineskim predsednikom Šijem Đinpingom. To će biti njihov prvi sastanak posle ponovnog izbora predsednika Obame i Šijevog unapređenja na položaj predsednika kineske Komunističke partije u novembru. Razgovaraće se o širokom spektru pitanja, kaže portparol Bele kuće Džej Karni.

„Teme će svakako biti Severna Koreja, stabilnost u Aziji, širenje bilateralnih vojnih veza, klimatske promene i bezbednost interneta.“

Američki zakonodavi i zvaničnici su proteklih meseci izražavali zabrinutost povodom izveštaja da veliki deo sajber napada na Sjedinjene Države potiče iz Kine.

„Sa kineskim vlastima smo pokrenuli pitanje tih napada koji dolaze iz Kine. Tražili smo im da ih priznaju, ozbiljno ih shvate, razumeju ih, istraže i prekinu. Takodje smo tražili da saradjuju sa nama na uspostavljanju osnovnih normi odgovornog ponašanja u sajber prostoru“, saopštila je zamenica sekretara za unutrašnju bezbednost Džejn Lut.

Predsednikov Savetnik za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, prošle nedelje je posetio Kinu, gde se sastao sa zvaničnicima da bi postavio temelje predstojećih sastanaka. Dve godine pošto je posetio Čile, predsednik Obama će biti domaćin čileanskom predsedniku Sebastijanu Pinjeri. Tokom Obamine petodnevne posete Latinskoj Americi 2011, razmatrana je važnost medjunarodne saradnje.

„Kada se zemlje širom Latinske Amerike udruže i usredsrede na zajednički cilj, kada Sjedinjene Države i drugi u svetu urade svoj deo, nema ničega što zajedno ne možemo da postignemo.“

Na unutrašnjem planu, predsednik Obama će nastaviti da obilazi američke gradove i razgovara o otvaranju novih radnih mesta za srednju klasu, s obzirom da je nezaposlenost na najnižem nivou od 2008.

„Pod jedan: moramo da učinimo Ameriku magnetom za dobra radna mesta. Pod dva: moramo pomoći ljudima da se obuče da bi mogli da obavljaju te poslove. Pod tri: moramo osigurati da težak rad bude nagrađen da bi ljudi mogli pristojno da žive od te zarade.“

Na Kapitol Hilu, senatori će raspravljati o Poljoprivrednom zakonu, petogodišnjem paketu u vrednosti od 500 milijardi dolara za konzervaciju i programe prehrambenih olakšica.
XS
SM
MD
LG