Linkovi

Teško do povređenih u arhipelagu Vanuatu


Semjuel na ruševinama porodične kuće
Semjuel na ruševinama porodične kuće

Loši vremenski uslovi, ograničena komunikacija i geografski položaj zemlje u čijem sastavu je više od 80 ostrva, otežavaju pristup humanitarnim ekipama.

Humanitarni radnici i spasilačke ekipe pokušavaju da dođu do najdaljih ostrva ahripelaga Vanuatu, kako bi pomogli stanovnicima koji su najteže pogođeni snažnim ciklonom Pem.

Loši vremenski uslovi, ograničena komunikacija i geografski položaj zemlje u čijem sastavu je više od 80 ostrva, otežavaju pristup ekipama koje od prošlog petka nastoje da procene štetu i isporuče pomoć.

Ujedinjene nacije saopštile su da je poginulo 11 osoba, što je manji broj žrtava u odnosu na ranije izveštaje, ali se očekuje da će taj broj rasti. U centrima za evakuaciju smješteno je 3.300 ljudi.

Predsednik Vanuatua Boldvin Lonsdejl, koji boravi u poseti Japanu, rekao je juče da je oluja poremetila celokupan razvoj u toj državi i da će morati da počnu iznova.

Ciklon, praćen vetrovima jačine do 270 kilometara na sat, uništio je kuće i zgrade i oborio dalekovode i drveće. U prestonici Port Vili je uništeno ili oštećeno 90 odsto građevina.

XS
SM
MD
LG