Linkovi

Incko: Bez referenduma u RS


Incko: Svi gradjani žele da BiH udje u EU
Incko: Svi gradjani žele da BiH udje u EU

U intervjuu za Bosanski servis Glasa Amerike, u utorak, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Incko, ponovio je svoje stavove u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, koje je izložio i prethodnog dana na sednici Saveta bezbednosti UN.

Incko: „Mislim da bi bilo najpoželjnije da Skupština Republike Srpske sama povuče zaključke koje je donela u aprilu. Kada je gospodin Radojičić (predsednik Narodne Skupštine RS) bio u Briselu poruka je bila da imaju 24 do 48 sati. Ja sam rekao da to vreme može čak da se produži dok sam ja u Americi i da bih ja tek posle povratka iz Amerike primenio neke mere. Ukoliko Republika Srpska sama ne bi to učinila onda bismo mi to uradili za njih, odnosno stavili van snage sporne zaključke.

Glas Amerike: Da li mislite da ćete posle vaših susreta u Vašingtonu imati konkretan predlog u pogledu mera u slučaju da do referenduma dodje?

Incko: „Ja lično mislim da do referenduma neće doći. Ili će ga Republika Srpska sama povući ili ćemo to učiniti mi tako de neće više biti zakonskih osnova za referendum.“

Glas Amerike: U Bosni i Hercegovini nažalost ni sedam meseci posle izbora nije došlo do formiranja vlade. Sada se pominje i treći entitet. Kakve političke i ekonomske implikacije to nosi i postoji li način da se taj proces pospeši i ubrza?

Incko: „Radi se o sastanku Hrvatskog nacionalnog vijeća. Sve što je u okviru ustava može se uraditi. Ja imam puno simpatija za brige koje imaju Hrvati i medjunarodna zajednica bi trebalo u narednomn periodu da se više pozabavi tim pitanjem. Obično govorimo o Banjaluci ili entitetima, a malo o Hrvatima. To će sigurno biti moj sledeći zadatak posle formiranja državne vlasti gde zaista želim da budu uključeni i Hrvati. Želim da brzo dodje do formiranja državne vlasti pošto je već prošlo sedam meseci i pošto ćemo sledeće godine imati opštinske izbore tako da će ponovo početi izborna kampanja i moglo bi da se izgubi vreme. Ova godina je zaista važna pošto bi nova vlada mogla da se pozabavi pitanjima približavanja NATO-u i Evropskoj uniji, a sve ono što bi oni učinili ove ili sledeće godine imaće puno uticaja, to sam več više puta rekao - na sledećih 40 godina. Da li će ljudi živeti u okviru EU ili van EU što bi naravno značilo stagnaciju i izolaciju, a to niko ne želi. Imamo i inicijativu ili podstrek Hrvatske koja će ući u EU kao punopravna članica ove godine, dok su Srbija i Crna Gora takoreći već kandidati. Ja bih to isto želeo i za Bosnu i Hercegovinu, ali to nije samo moja želja. Imao sam puno susreta sa gradjanima od Banjaluke do Trebinja i izmedju... Svi gradjani to zaista žele i ako govorimo o nekom novom autoputu od Budimpešte ka Pločama i Dubrovniku – to je simbolično jako važno, ali je isto tako važan i autoput prema Briselu.“

XS
SM
MD
LG