Linkovi

Amerikanci traže jedinstvo nacije


10 godina nakon terorističkih napada, mnogi Amerikanci veruju da će nadu da će zemlja sačuvati svoju moć i jedinstvo, uprkos ekonomskim i drugim društvenim izazovima.
10 godina nakon terorističkih napada, mnogi Amerikanci veruju da će nadu da će zemlja sačuvati svoju moć i jedinstvo, uprkos ekonomskim i drugim društvenim izazovima.

Uoči obeležavanja desete godišnjice terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine Amerikanci su, prema ispitivanjima javnog mnjenja, u pesimističnom raspoloženju ponajviše zbog privrednih teškoća zemlje. Prema rezultatima nedavne ankete koju je sproveo nedeljnik „Tajm“, 71 odsto nacije smatra da je situacija gora nego što je bila u poslednjih nekoliko decenija. A prema Galupovom istraživanju, 88 odsto ispitanika se izjasnilo negativno o pravcu kojim se kreće zemlja. Pa ipak, mnogi Amerikanci gaje nadu da će zemlja sačuvati svoju moć i jedinstvo.

Hiljade motociklista okupilo se u Virdžiniji za tradicionalni karavan posvećen poginulima u terorističkim napadima 2001. kao i u čast policajaca i vatrogasaca koji su bili prvi na spasilačkoj dužnosti.

Među njima je i Derek Spekter, vatrogasac iz Arlingtona u Virdžiniji. Spektor je bio medju prvima koji su odgovorili na napade na Pentagon, blizu njegove vatrogasne stanice: „Dok smo ulazili u vatrogasna kola osetili smo potres, kada je bio avion uleteo u Pentagon.“

Kao član memorijalnog karavana motociklista, Spektor učestvuje i u ceremoniji podizanja Patriotske zastave, koja je obišla svih 50 saveznih država. Njom se odaje počast poginulima 11. septembra, kao i američkim vojnicima koji su se borili u Avganistanu i Iraku.

„Mislim da ta vožnja kroz Ameriku simboliše sve najbolje u našoj zemlji. Zaboravite na politiku i političke stranke, mi smo svi i dalje Amerikanci, koji cene svoju zemlju bez obzira na to šta ko kaže ili učini. Mi svi duboko verujemo u našu zemlju, koju smatramo dragocenom“, kaže Derek Spekter.

Svi takvi napori za izgradnju nacionalnog jedinstva stižu u pravo vreme, ocenjuje politički analitičar Mark Pen:

„Ljudi već sedam godina govore o tome da stvari ne idu kako treba, a većina smatra da je zemlja u stalnom padu od terorističkih napada 11. septembra, 2011.“

Dugotrajna polarizacija javnog mnjenja zbog ratova i pooštrenih mera unutrašnje bezbednosti, ostavila je duboki trag u zemlji, kaže Kliford Mej, saradnik Fondacije za odbranu demokratije.

„Zemlja je nažalost duboko podeljena oko pitanja nacionalne bezbednosti, oko kojeg bi lično voleo da postoji veća sloga između Demokratske i Republikanske stranke. Podeljena mišljenja traju isuviše dugo“, kaže Mej.

Međutim, Mark Pen tvrdi da su Amerikanci mnogo složniji nego što se to na prvi pogled može zaključiti.

„Ispod površine postoji kolektivno uverenje da je Amerika i dalje velika zemlja, i da, bez obzira na teška vremena, zajedničke vrednosti dolaze do izražaja kao gotovo nikada ranije.“

Pomenuto jedinstvo glavno je obeležje memorijalnog karavana motociklista. Jedan od učesnika karavana je penzionisani vatrogasac iz Njujorka, Džo Toriljo, koji je spasen ispod ruševina jedne od oborenih kula Svetskog trgovinskog centra 11. septembra, 2001.

„Postao sam portparol karavana i ceremonije Podizanja zastave i jedinu želju koju imam pošto sam preživeo rušenje južne kule, jeste da ostatak života posvetim ponovnom ujedinjavanju Sjedinjenih Američkih Država - jer 11. septembar je bio izazov za našu čvrstinu i snagu“, kaže Toriljo.

U Virdžiniji ove godine, 11. septembar će biti dan bolnog prisećanja i podizanja američke zastave, ali i dan polaganja zakletve večnog sećanja na događaje tog datuma pre deset godina.

XS
SM
MD
LG