Linkovi

Klinton se nada većoj podršci posle snažnog nastupa na debati


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton razgovara sa novinarima na aerodromu u Vajt Plejnsu, 27. septembra 2016.
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton razgovara sa novinarima na aerodromu u Vajt Plejnsu, 27. septembra 2016.

Demokrata Hilari Klinton nada se da će joj skočiti podrška medju biračima posle prve debate koju je vodila sa republikancem Donaldom Trampom. Prema anketi koju su sproveli CNN i Korporacija za istraživanje javnog mnjenja (ORC) neposredno posle debate, dve trećine anketiranih Amerikanaca smatralo je da je Klinton bila uspešnija u debati, prvoj od tri koju će dvoje predsedničkih kandidata voditi u trci za Belu kuću.

Hilari Klinton je delovala veselo i poletno dok je pozdravljala pristalice u Severnoj Karolini, dan posle svog snažnog nastupa na prvoj predsedničkoj debati.

“Da li je neko gledao debatu sinoć? … Jedna je gotova, ostale još dve.”

Tokom većeg dela debate u ponedeljak uveče, Klinton je Donalda Trampa dovodila u defanzivni položaj, pitajući ga zbog čega neće da objavi svoja poreska dokumenta kao i zašto je dovodio u pitanje državljanstvo predsednika Baraka Obame.

“On je svoju političku aktivnost zapravo započeo na osnovu rastističke laži da naš prvi crni predsednik nije američki gradjanin.”

Tramp je tek nedavno objavio da prihvata da je predsednik rodjen u SAD, nakon što je godinama pokušavao da podstiče sumnje u tom pogledu.

“Mislim da sam obavio sjajan posao i veliku uslugu, ne samo zemlji već čak I predsedniku pošto sam ga naveo da pokaže svoju krštenicu”.

Tramp je svojim pristalicama u Majamiju Trump rekao da smatra da je debata dobro prošla iako se prethodno žalio i na moderatora debate i na svoj mikrofon. On je takodje konstatovao da nedavne ankete pokazuju da sustiže Klinton u više država.

“Neverovatno je – dobijamo sve veću i veću podršku. Znate, pobedio sam na Floridi na primarnim izborima i sada tu vrlo dobro stojimo. Trenutno vodimo na Floridi.”

Strategija Hilari Klinton da Trampa dovede u defanzivni položaj u debati se isplatila, smatra analitičar Metju Dalek.

“Mislim da je to bila prilično jasna pobeda za nju na više nivoa, i ako treba da nagadjam, mislim da će se pokazati da je imala uticaja i bila jedan značajan trenutak u vrlo dugom i teškom izbornom ciklusu.”

Medjutim, Dalek kaže da ostaje da se vidi kako će debata uticati na neopredeljene birače.

“Ne mislim da je Trampu naneta šteta kada je reč o njegovim osnovnim pristalicama, ali je teško videti kako će uspeti da pridobije nove birače i proširi bazu podšrke.”

Uprkos pozitivnim ocenama, Klinton i dalje mora da radi na svojoj slabosti – činjenici da biračima ne uliva poverenje, kaže Andra Gilepsi putem Skajpa.

“Moraće da pronadje način da izgradi drugačiji imidž i uveri birače da mogu da joj veruju, da je ispravila neke od svojih grešaka.”

Sledeća predsednička debata je zakazana za 9. oktobar.

XS
SM
MD
LG