Linkovi

Usvojena rezolucija EP o Srbiji


Evropski parlament u Strasburu (arhivski snimak)
Evropski parlament u Strasburu (arhivski snimak)

U Evropskom parlamentu, koji zasjeda u Strazburu, usvojena je nova rezolucija o Srbiji koja, pored ostalog, poziva Savjet ministara EU da što prije započne pregovore sa Beogradom, što se smatra prepoznavanjem i poštovanjem do sada preduzetih reformskih poteza vlade.

Rezolucija, izglasana u sredu na plenarnoj sjednici zasjedanja u Strazburu, ima i nekoliko preporuka vladi u Beogradu, medju kojima je najsnažnija ona u vezi sa jurisdikcijom nad ratnim zločinima počinjenim van teritorije Srbije.

“Od srpskih vlasti se sada traži da razmotre još jednom ovaj zakon i da to urade uz saradnju sa Evropskom komisijom. Imali smo odredjeni broj debata u okviru političkih grupa - jasno je da ima različitih gledišta na ovo pitanje. Moje je mišljenje da ovo nije samo političko, već i pravno pitanje i treba nam sada detaljna analiza eksperata o tome, jer se gledišta Beograda i Zagreba oštro razlikuju. Mislim da će sada Evropske komisija ovo detaljno da razmotri, da će to ući u godišnji izvještaj Komisije za 2015. i siguran sam da će se ovim pitanjem i dalje baviti i Evropski parlament”, ističe izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister.

Amandman koji je uvršten na prijedlog evropskih narodnjaka i kolege izvjestitelja, Dejvida Mekalistera, nosi nekoliko poruka: najprije, on po prvi put markira da sa srpskim zakonom iz 2003. koji se počeo na, Hrvatskoj neprihvatljiv način, primjenjivati 2010, postoji odredjeni problem, i Srbija se, u duhu dobrosusjedstva i saradnje, poziva da ga razmotri. I to da ga razmotri u saradnji sa susjednim državama i uz potporu Evropske komisije. Na taj način otvorili smo politički prostor, prije svega komesaru Hanu koji je zadužen za pregovore o proširenju, da u sljedećim mjesecima, u jednom tijesnom dijalogu sa srpskim vlastima, uz uzimanje u obzir zabrinutosti Hrvatske, ali i drugih država bivše SFRJ, nadje rješenje da se sporne odredbe, a to su član 2 i član 3 ovog zakona, izmjene. Mislim da je ta ključna politička poruka danas ostvarena”, istakao je član Evropskog parlamenta iz Hrvatske, Andrej Plenović.

Mi smo znali da će biti tesan odnos snaga u parlamentu oko amandmana koje su podneli hrvatski poslanici, amandman glasi, da podsetimo, da se Srbija poziva da razmotri svoj zakon o nadleznosti, odnosno jurisdikciji za ratne zločine, i kako amandman kaže, nama nije teško, razmotrićemo zakon, s tim, potpuno smo uvereni i znamo ono što i većina poslanika zna, a to je da je naš zakon potpuno u skaldu sa evropskim standardima, da brojne druge države EU imaju istu takvu jurisdikciju, prema tome, mi očekujemo da se i Evropske komisija na neki način uključi, oglasi, da imamo i mišljenje o tome u kojoj meri je naš zakon deo, jedan deo evropske prakse. Prema tome, ja ne bih pridavala preveliki značaj usvajanju...inače, odnos je bio 347 poslanika za a 319 protiv amandmana, tako da to pokazuje da smo uspeli u dobroj meri da našu argumentaciju prezentujemo. Ipak, Hrvatska je član EU, ima stalno svoje poslanike ovde što, naravno, na neki način daje izvesnu prednost i u lobiranju i u pružanju informacija, tako da ja mislim da ovo ne treba da baci senku, da zaseni ono što je suština a to je da je zaista bila dobra debata o Srbiji, da je rezolucija vrlo izbalansirana, da su date preporuke za otvaranje poglavlja ove godine, da smo podržani da i dalje unapredimo proces evropskih integracija, tako u svakom slučaju sam amandman po sebi, bilo bi bolje da nije izglasan ali opet kažem: ne bih pridavala veliki značaj tome, na kraju krajeva, mi uvek možemo uz ekspetsko mišljenje da pokažemo da su argumenti na našoj strani. Uglavnom, ovo je bio dobar dan u Evropskom parlamentu za Srbiju”, istakla je ministarka za evropske integracije Vlade Srbije, Jadranka Joksimović.

Rezolucija Evropskog parlamenta nema izvršnu moć već prije svega politički karakter i umnogome odredjuje stav i ponašanje parlamenta ali i ostalih evropskih adresa do nove prilike, i nove rezolucije.

XS
SM
MD
LG