Linkovi

Uspešno testirana vakcina bez upotrebe igle


Primiti vakcinu bez uboda iglom oduvek je bila jedna od najvećih nada medicine. Za ljude u zemljama u razvoju to bi značilo da bi dobijanje vakcine bilo jednostavno kao uzimanje aspirina. Za ljude u zemljama u razvoju ili u izolovanim ruralnim oblastima to bi značilo dobijanje vakcine bez lekara ili medicinskog osoblja. Gledano sa bilo koje strane, vakcine bez upotrebe igle mogle bi da promene svet.

Mjukodžet kapsula sprovodi vakcinu oralno, tako što snažno gura lek pored kože i ćelija sluzi, tako da nije potrebna igla.

“Lek je sada izbačen iz pilule velikom brzinom i odlazi brzinom dovoljno velikom da nežno obloži ćelije epitela i takođe prođe kroz sluz i to je veoma umereno oblaganje čime u osnovi dobijemo protein širom jedne ili dve prepreke”, objašnjava Niren Murti sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

Tehnologija bi mogla da znači da će vakcine postati nešto što možete da dobijete od lekara i odnesete kući. Za osobe koje nemaju jednostavan pristup lekarima ili medicinskom osoblju to znači da mogu da budu vakcinisani bez prisustva lekara, na licu mesta.

“Bilo bi veoma dobro da imamo bolju dostavu vakcina, posebno kada govorimo o ruralnim oblastima. Takođe i za roditelje koji su zabrinuti jer deca dobijaju previše vakcina istovremeno. To bi zapravo omogućilo da se primanje vakcina vremenski odvoji jer biste mogli da ih dobijete kod kuće. Ne biste morali da idete kod lekara”, kaže Dorian Lipman sa Univerziteta Kalifornije.

Istraživanje je još u ranoj fazi ali je uspešno testirano na zečevima. Sada treba da se osigura da može da se primeni i na većim sisarima, kao što su ljudi.

XS
SM
MD
LG