Linkovi

Uspešno testiran aparat za rano otkrivanje bolesti


Ilustracija
Ilustracija

Svi znamo da preventivna nega spasava živote i novac. Ideja je da redovne posete lekaru, a ne samo kada ste bolesni, mogu da uhvate bolest u ranoj fazi i izbegnu visoke troškove odlaska u hitnu pomoć. Uskoro, nova tehnologija omogućiće pacijentima da urade neke preventivne medicinske mere kod kuće i pošalju rezultate svom lekaru.

Tehnologija ima potencijal da učini mnogo više od samo pojednostavljenja života, ona bi mogla takođe i da sačuva život. Naziva se Nanouz i razvili su je istraživači na Tehnion Izrael institutu za tehnologiju. Hosan Haik kaže da taj aparat može da identifikuje 17 vrsta bolesti, uključujući nekoliko vrsta kancera, pulmonarnu hipertenziju i Parkinsonovu bolest, uz pomoć minijaturnih molekula u dahu pacijenta.

“Ti molekuli su veoma sitni i mogu lako da ispare ili da nestanu u krvi, takodje postoje u vazduhu kroz izdah ili ih možete pronaći u urinu ili izmetu ili ih možete primetiti u koži.”

Cilj je, kaže on, da se stvori mali aparat veličine mobilnog telefona koji pacijent može da upotrebljava svakodnevno, koji bi prokupljao informacije i slao ih direktno lekaru.

“Ako ga upotrebljavate svaki dan, odnosno izdišete u taj aparat, postoji mogućnost da se u jednom trenutku pojavi bolest koju ćete uhvatiti i taj alarm će biti poslat vašem lekaru i to će biti prvi alarm u ranoj fazi da bolest postoji u telu korisnika aparata.”

Tehnologija je nedavno prošla kliničke testove u kojima je Nanouz postavio tačne dijagnoze u 86 odsto slučajeva među 1404 pojedinca. Istraživači kažu da su prodali tehnologiju velikom broju kompanija i očekuju da bi jeftini aparati Nanouz, veličine smartfona, mogli da se pojave na tržištu u naredne dve godine.

XS
SM
MD
LG