Linkovi

Muzika ujedinila nekadašnje neprijatelje


Tradicionalni vijetnamski instrument
Tradicionalni vijetnamski instrument

Do sada najveća kulturna razmjena između Sjedinjenih Država i Vijetnama okončana je prošlog mjeseca u Kaliforniji. Muzičari iz dvije zemlje nastupili su zajedno u Hanoju i Ho-Ši-Min Gradu u martu i zatim u Los Anđelesu u aprilu i maju. Projekt je finansirao Državni sekretarijat.

Muzičarka iz Vijetnama svira na tradicionalnom instrumentu pod nazivom “dan bau” pred učenicima jedne škole u predgrađu Los Anđelesa. Ona je članica grupe od 19 vijetnamskih muzičara koji, zajedno sa kolegama iz trupe “Southwest Chamber Music” (Jugozapadna kamerna muzika), učestvuju u radionicama i nastupaju u Kaliforniji. Džef van der Šmit je umjetnički direktor kalifornijske grupe.

"Veoma se radujem ovom projektu i srećan što smo u mogućnosti da ispišemo novo poglavlje u odnosima dvije zemlje kada je riječ o muzici.”

Violinistkinja Nen Tu Bin kaže da se razmjena odvija dobro.

"Do sada nisam imala nikakvih problema, zato što je muzika univerzalni jezik. Dobro se zabavljamo svirajući zajedno američku i vijetnamsku muziku.”

Muzičari su osim zapadnih i vijetnamskih klasika, izveli po dva nova djela američkih i vijetnamskih kompozitora, među kojima je Tan vu Nat iz Hanoja.

"Između nas nema granica, zato što se samo služimo muzikom. Nema jezičkih prepreka, jer koristimo muziku i zvuk.”

Izvršni direktor trupe “Southwest Chamber Music”' Džen Karlin takođe ističe da učesnici komuniciraju putem muzike.

"Odmah se uspostavlja veza. Vidjećete na današnjoj probi da sviramo zajedno kao kolege. Kad bi se to češće događalo, vodilo bi se manje ratova u svijetu.”

Džef van der Šmit smatra da razmjena potvrđuje Konfučijevu izreku, koja je popularna u Aziji.

"A to je da je najveća radost kada vas posjeti prijatelj iz daleka. To smo i mi osjetili kada su vijetnamski muzičari došli u Sjedinjene Države i kada su članovi naše grupe otišli u Hanoj. Zato mislim da će se ovaj projekat nastaviti.”

Van der Šmit ističe da su Vijetnamci i Amerikanci sagradili muzički most između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG