Linkovi

Više od milion nezaposlenih bez beneficija


Pojedini nezaposleni iskoriste beneficije do kraja
Pojedini nezaposleni iskoriste beneficije do kraja

Nezaposleni radnici u Sjedinjenim Državama imaju pravo na vladinu finansijsku pomoć koja im je na raspolaganju u periodu od maksimalno 99 nedelja. Neki od njih, koji sebe nazivaju „radnici 99“, iskoriste tu beneficiju do kraja.

Greg Rozen je pre gotovo tri godine izgubio posao menadžera prodaje, i još je nezaposlen.

Ponekad mi izgleda kao san kad se setim da sam mogao da izadjem, odradim radni dan i dobijem dnevnicu za to.“

U početku, Rozen je kupovao hranu i plaćao rate za svoju kuću uz pomoć osiguranja za nezaposlene, kojim se otpuštenim radnicima isplaćuje do polovine njihove ranije plate, dok traže novi posao. Medjutim, ta beneficija je istekla, i Rozen mora da donosi teške odluke. Smanjio je kupovinu lekova, i više ne pomaže finansijski svoju bolesnu majku.

„To me je potpuno porazilo.“

Prema novim analizama, recesija u SAD je završena, ali mnogi su i dalje bez posla. Ekonomista Hajdi Širholc kaže da se nezaposleni suočavaju sa veoma nepovoljnom statistikom.

Na svakih pet nezaposlenih radnika otvara se po jedno radno mesto, tako da četvoro od pet nezaposlenih nema nikakvu šansu da nadje novi posao.“

Firme širom Amerike su smanjile broj radnika ili se potpuno ugasile, što ostavlja sužene mogućnosti onima koji traže posao. Stručnjaci u okrugu Baks, severno od Filadelfije u Pensilvaniji kažu da je oko 28,000 ljudi bez posla, a mnogi su dobili otkaz ne svojom krivicom. Njima priskaču u pomoć organizacija CareerLink i odbor okruga Baks za investiranje u radnu snagu. Direktorka Elizabet Volš kaže da oni obučavaju i usmeravaju nezaposlene radnike, kako bi pronašli poslove na lokalnom nivou.

Ovde se otvara radno mesto, ovde je radnik koji traži posao – hajde da ih povežemo.“

Rozenova organizacija pokušava da ubedi zakonodavce da produže beneficije
Rozenova organizacija pokušava da ubedi zakonodavce da produže beneficije

Medjutim, Volš kaže da je pomoć koju mogu da pruže ograničena zbog nedostatka novih poslova. Rozen se nada da će Kongres preduzeti neke korake. Ovog meseca, pokrenuo je uniju „radnika 99“ – organizacije koja obuhvata 18 grupa radnika koji su iscrpeli svoje beneficije za nezaposlene. Njihov cilj je da ubede zakonodavce da im produže beneficije.

U pitanju je jedna usko usmerena kampanja, čiji je cilj da naši izabrani predstavnici postanu svesni da smo se konačno udružili i da imamo jedinstveni stav.“

Poslanik u državnoj skupštini Pensilvanije, Skot Pitri, kaže da vlada jednostavno nema novca da produži beneficije za nezaposlene.

Možete da nastavite da produžujete beneficije ali pre ili kasnije taj novac će nestati.“

Pitri smatra da je najbolji način za dugoročnu pomoć nezaposlenima da se privatnim licima omogući investiranje u lokalne kompanije koje mogu da stvore nove poslove. Medjutim, biće potrebno vreme da bi taj plan uspeo, a investitori ohrabrili i stekli poverenje u tržište. Greg Rozen kaže da za to vreme mora da kupuje hranu i otplaćuje mesečne rate za kuću.

„Morate da nastavite da nam pružate osnovnu pomoć za život, kako bismo nastavili da tražimo poslove dok se ponovo ne ukažu.“

Rozen kaže da će do kraja iskoristiti svoju uštedjevinu kako bi zadržao kuću za koju je radio više od 20 godina. Medjutim, on ne zna šta će dalje, kada taj novac bude potroše.

XS
SM
MD
LG